Week van de koloniale geschiedenis

Rijksmuseum vertelt geschiedenisverhalen

Nachtwacht, 1642 – Rembrandt
Conservatoren en restauratoren van het Rijksmuseum in Amsterdam zijn tijdens de Maand van de Geschiedenis geregeld in het museum aanwezig om bezoekers te vertellen over de historie van bepaalde objecten.

Oktober is Maand van de Geschiedenis in Nederland. Gedurende de hele maand presenteren honderden culturele instellingen tentoonstellingen en activiteiten. Het Rijksmuseum in Amsterdam komt naar aanleiding van de Maand met een serie geschiedenisverhalen.

Conservatoren Geschiedenis

- advertentie -Beeldenstorm in een kerk, 1630 – Dirck van Delen

zullen iedere vrijdag om 14:00 uur in de Philipsvleugel vertellen over een bepaald object. Zo zal conservator Harm Stevens aankomende vrijdag bijvoorbeeld vertellen over de Nachtwacht als militair tafereel. Stevens zal in een half uur tijd onder meer vertellen over de kleding van de Amsterdamse schutterij en ingaan op de rol van de schutterij in het zeventiende-eeuwse Amsterdam.

Ook op donderdagen zullen er geregeld geschiedenisverhalen verteld worden.

Wetenschappelijk medewerker geschiedenis Daniël Horst is donderdag 13 oktober bijvoorbeeld in het museum aanwezig om te vertellen over het bekendste schilderij van Dirck van Delen (ca. 1605-1671): Beeldenstorm in een kerk, 1630. Een uniek schilderij omdat er maar heel weinig afbeeldingen bestaan van de Beeldenstorm. Daniël Horst zal in het museum vertellen over de geschiedenis van het schilderij en de zeventiende-eeuwse context waarin het ontstond.

Enkele andere onderwerpen die tijdens de Maand van de Geschiedenis aan bod komen zijn de Zielenvisserij, de Slag bij Gibraltar en ‘stedelijke trots en landsbelang’. Bezoek voor het volledige programma de website van het Rijksmuseum.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: