Het Rijksmuseum in Amsterdam wil het in de omschrijvingen van objecten uit de collectie niet meer hebben over negers, hottentotten en inboorlingen. Dat meldt Het Parool woensdag.
Het museum is al enige tijd bezig om de beschrijvingen aan te passen. Aanduidingen die als kwetsend ervaren kunnen worden, krijgen een neutralere tekst. De haalt onder meer conservator Eveline Sint Nicolaas aan, die erop wijst dat er in de loop der tijd wel een en ander veranderd is:
‘Een zwarte vrouw werd vroeger al snel als negerin of negerinnetje omschreven. Dat ervaren veel mensen nu terecht als denigrerend.’
Een voorbeeld van museumobject dat een andere omschrijving heeft gekregen is een foto van Hendrik Doyer uit het Suriname. Hierop was vroeger een ‘zwart negerinnetje’ te zien. Nu heeft het Rijksmuseum het over een ‘Surinaams meisje’. En een ‘negerbediende’ op een portret van Margaretha van Raephorst is door het project een ‘jonge zwarte bediende’ geworden.
RTL Nieuws sprak met Martine Gosselink, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum. Zij geeft aan dat het museum zich bij sommige termen “niet meer prettig” voelt. De omschrijvingen aanpassen is niet altijd heel eenvoudig, vertelt Gosselink:
“Niet alles is één op één te vervangen. Het bosjesmangeweer bijvoorbeeld. Zo heet dat nou eenmaal.”
Het project, dat al enkele jaren loopt, wordt naar verwachting over een half jaar afgerond. Tekstbordjes in het museum zelf zijn voor de heropening in 2013 al aangepast.
Boek: De eerste neger