RMS wil vlag treinkaping De Punt terug

2 minuten leestijd
Treinkaping De Punt - Wapperende RMS-vlag, 1977
Treinkaping De Punt - Wapperende RMS-vlag, 1977 (CC0 - Hans Peters / Anefo)

Vertegenwoordigers van de internationaal niet erkende Republiek der Zuid-Molukken (RMS) willen de Molukse vlag terug die in 1977 werd gebruikt tijdens de treinkaping. Bij de beëindiging van de kaping werd de vlag meegenomen door mariniers. Hij zou nu bij het Mariniersmuseum in Rotterdam liggen.

In een brief aan demissionair minister-president Mark Rutte stelt RMS-president John Wattilete dat de vlag niet thuishoort in een museum. De vlag zou in 1977 op verzoek van de kapers aan hen in bruikleen zijn gegeven. De vlag werd hierna op de trein geplaatst en zou tijdens de operatie zijn ‘buitgemaakt’. Wattilete spreekt van een “onrechtmatige actie” en wil dat de vlag wordt “gerestitueerd”.

Republik Maluku Selatan

Vlag van de RMS
Vlag van de RMS
De Republik Maluku Selatan (RMS) werd in 1950 uitgeroepen, maar er was vrijwel geen land dat de onafhankelijkheid van de Molukkers erkende. Alleen het Afrikaanse land Benin erkende de RMS. De Molukken maken tegenwoordig onderdeel uit van Indonesië. Verschillende Molukkers strijden echter nog altijd voor een onafhankelijke staat.

Niet lang na het uitroepen van de RMS riep de Indonesische leider Soekarno de Indonesische eenheidsstaat uit. Na een invasie werd de hoofdstad van de kersverse Molukse staat door de Indonesiërs ingenomen. Veel Molukse KNIL-militairen wilden eigenlijk overgebracht worden naar Ambon om de Molukkers te steunen in hun strijd voor onafhankelijkheid. Vanwege de oplopende spanningen meende de regering echter dat het voor de Molukkers en hun families niet meer veilig was en besloot men hen tijdelijk naar Nederland te brengen. Al snel bleek dat een terugkeer helemaal niet mogelijk was.

Chris Soumokil

In zijn brief aan premier Rutte staat Wattilete ook stil bij de dood van Chris Soumokil, de tweede president van de RMS die in 1966 door het Indonesische leger werd geëxecuteerd. Tot op heden is het onduidelijk waar hij werd begraven. Tijdens een rechtszaak in 2010 heeft de Nederlandse regering volgens Wattilete beloofd de kwestie Soumokil onder de aandacht te brengen van de Indonesische regering.

“Intussen zijn we bijna elf jaar verder en is niet gebleken, dat daadwerkelijk de kwestie van het graf van mr. dr. Soumokil aan de orde is gesteld. Laat staan dat dit tot enig besluit heeft mogen leiden.”

In zijn brief verzoekt de RMS-president de Nederlandse regering de zaak alsnog aan te kaarten.

Ook interessant: Burgemeesters vragen om erkenning van Moluks leed
…of: De treinkaping bij De Punt (23 mei – 11 juni 1977)
Boek: Het verdriet van Ambon

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×