Roermond krijgt een Nationaal Heksenmonument

1 minuut leestijd
Heksenhamer
Een exemplaar van de Heksenhamer (Malleus Maleficarum), een invloedrijk handboek uit de late 15e eeuw dat de basis legde voor veel heksenprocessen in Europa. Het werk beschrijft methoden om heksen te identificeren en te berechten. (CC BY-SA 4.0 - Mtenaespinoza - wiki)

In Roermond komt een nationaal monument ter herdenking van de slachtoffers van de heksenvervolgingen. Dat heeft Stichting Nationaal Heksenmonument donderdag bekendgemaakt.

Twee andere gemeenten die plannen hadden ingediend voor een monument, Oudewater en ‘s-Heerenberg (gemeente Montferland), krijgen geld van de stichting om te besteden aan activiteiten op het gebied van educatie en bewustwording over heksenvervolgingen.

Roermond heeft een historische band met de heksenvervolgingen. In deze Limburgse stad vielen destijds de meeste slachtoffers. In de jaren 1613/1614 werden er in enkele maanden tijd meer dan tachtig mensen levend verbrand. Onder meer de plannen van Roermond voor educatie voor groepen en scholen en de bereikbaarheid van de stad met het openbaar vervoer, waren voor de stichting doorslaggevend bij de keuze voor de locatie.

Het heksenmonument wordt opgericht als eerbetoon aan vrouwen en mannen die in het verleden als heks zijn aangewezen, gemarteld, veroordeeld en ter dood gebracht. De stichting:

Een fysiek monument in de openbare ruimte doet recht aan dit pijnlijke deel van onze vaderlandse geschiedenis. Het zal een impuls geven aan bewustwording over wat de heksenvervolging was en wat die teweeg heeft gebracht tot aan het heden.

Heksenjagershandboeken zoals de Malleus Maleficarum (Heksenhamer) noemden vrouwen onder meer leugenachtig, kwaaddenkend, goedgelovig en onverzadigbaar geil. Internationaal was het overgrote deel van de veroordeelden vrouw, zo’n 80 à 85 procent. De mannen die ook werden geëxecuteerd, waren in veel gevallen echtgenoot van, kind van, of anderszins verwant aan een al veroordeelde vrouw, die doorgaans als de bron van de hekserij werd beschouwd.

Femicide

De stichting benadrukt dat het monument niet alleen moet herinneren aan de onrechtvaardigheden uit het verleden, maar ook bewustwording wil stimuleren op het gebied van hedendaagse vrouwenhaat en femicide. Volgens de initiatiefnemers maakt dit het monument ook relevant voor de huidige tijd.

Kunstenares Rietje Geurts heeft al een ontwerp gemaakt voor het monument, bestaande uit een cirkel van vijf vrouwen die weten dat ze hun einde zullen vinden op de brandstapel. Het definitieve monument moet in 2025 of 2026 gereed zijn.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×