Bij archeologisch onderzoek in Utrecht zijn vorige week restanten van een oude weg gevonden die ooit naar het Romeinse fort op het huidige Domplein liep. Volgens de onderzoekers gaat het om een aftakking van de zogeheten limesweg, die soms wordt aangeduid als de ‘A1 van Romeins Nederland’ en de forten langs de noordgrens van het Romeinse Rijk verbond.
De ontdekking is gedaan in de Merwedekanaalzone. Archeologen stuitten hier op grondverkleuringen en paalpunten die duiden op de aanwezigheid van een verhoogde weg met bermgreppels en zijstroken voor vee. Onderzoek toonde aan dat een aftakking van de weg exact gericht is op het Domplein, wat erop wijst dat deze zijweg het Romeinse fort van Utrecht verbond met de hoofdweg.
De bermgreppels vertonen diverse fasen van aanleg en onderhoud van de weg. Rachel Streefland, wethouder Erfgoed:
De ontdekking van deze aftakking in combinatie met de gedane vondsten laat opnieuw zien dat het belangrijk is, om in een vroeg stadium van ruimtelijke ontwikkeling archeologisch onderzoek te doen. Archeologie leert ons over onze stad en de omgeving in vroegere tijden. Deze informatie wordt meer dan eens gebruikt in de verdere ontwikkeling van de stad. Zo verbindt erfgoed het verleden met heden.
Tijdens de opgravingen zijn meerdere opmerkelijke objecten ontdekt, waaronder een onderdeel van het tuig voor een kar of wagen die werd getrokken door paarden of ossen. Daarnaast is een zilveren, versierde kop van een Romeinse haarnaald gevonden die werd gebruikt om het haar of een hoofddeksel mee vast te zetten. Ook is er een ijzeren punt van een zogeheten ballistapijl gevonden, bedoeld voor het Romeinse geschut.
Traject
De limesweg werd rond het jaar 85 aangelegd door het Romeinse leger en bleef tot in de derde eeuw in gebruik. Met een breedte van vijf meter en grindverharding was deze route essentieel voor troepenverplaatsingen en het overbrengen van berichten. Opmerkelijk is dat de weg, tweeënhalve kilometer ten zuiden van het Domplein, een noordwaartse bocht van de Rijn afsneed, vermoedelijk om de efficiëntie van militaire operaties te vergroten.
Het gebied waar de sporen van de Romeinse weg zijn gevonden wordt momenteel voorbereid voor woningbouw. Eerdere onderzoeken in Leidsche Rijn hebben al veel belangrijke informatie opgeleverd over de Romeinse infrastructuur, waaronder bruggen en waterwerken.