Archeologen hebben bij Katwijk een deels intacte weg van zo’n 125 meter uit de Romeinse tijd gevonden. Ook zijn restanten van een bijbehorende Romeinse nederzetting gevonden. Deze bevat huisplattegronden, een grachtensysteem en een grafveld. Bijzonder is de ontdekking van een stuk Romeins bouwmateriaal, waarop nog pleisterwerk en een schildering te zien zijn.
De ontdekking is dinsdag bekendgemaakt door de provincie Zuid-Holland. De vondst kwam aan het licht tijdens archeologisch onderzoek dat de provincie Zuid-Holland langs de Tjalmaweg in Katwijk uitvoert, ter voorbereiding op de werkzaamheden voor de RijnlandRoute, een nieuwe weg van Katwijk – via de A44 – naar de A4 bij Leiden. De provincie over de archeoligische ontdekking:
“De gaafheid en volledigheid van de Romeinse weg zijn een grote verrassing. Ook de lengte van de aangetroffen weg is bijzonder. De bermgreppels en de verticale houten palen – die dienden om de weg niet te laten verzakken – zijn na bijna 2000 jaar nog aanwezig. Sommige van de eikenhouten palen zijn manshoog. Deze Romeinse weg dateert vermoedelijk uit het jaar 125 na Christus.”
Visfuik
Naast de Romeinse weg en het pleisterwerk zijn onder andere huisplattegronden, greppels en grachten, en een grafveld met crematiegraven en andere graven gevonden. In de grachten zijn grote hoeveelheden aardewerk, fragmenten van leren schoeisel, munten, houten voorwerpen, dakpannen en een visfuik aangetroffen. Deze opgravingen zijn onderdeel van de Romeinse Limes, de oude noordgrens van het Romeinse Rijk.
De opgraving, uitgevoerd door ADC Archeoprojecten uit Amersfoort en medewerkers van de Universiteit Leiden en vrijwilligers, duurt nog enkele weken. Op zaterdag 13 oktober, tijdens de Nationale Archeologiedagen, is het publiek welkom op de vindplaats.
Bij Katwijk aan Zee bevond zich eeuwen geleden de Romeinse vesting de Brittenburg. Het bouwwerk is inmiddels in de zee verdwenen.
Ook interessant: De Brittenburg is zoek
Boek: Romeinse sporen – Het relaas van de Romeinen in de Benelux