Rosj Chodesj is de eerste dag van iedere joodse maand en wordt gezien als een halve feestdag waarop vrouwen bijvoorbeeld zo min mogelijk huishoudelijk werk doen. In het Hebreeuws betekent Rosj Chodesj ‘hoofd van de maand’. Vroeger nam de dag een belangrijkere rol in het jodendom in dan tegenwoordig. Toen de joodse kalender, die gebaseerd is op de maan, nog
De negende en laatste dag van Soekot heet Simchat Thora en geldt als een aparte feestdag. Tijdens Simchat Thora, wat Vreugde der Wet betekent, wordt gevierd dat er een jaar lang uit de Thora gelezen is en staat de Thora centraal.
Tijdens Soekot, ook bekend onder de naam Loofhuttenfeest, wordt herdacht dat de joden veertig jaar lang in de Sinaï-woestijn rondtrokken en woonden in tenten en hutten.
Sjavoeot, ook wel Sjawoe'ot, is het joodse Wekenfeest dat zeven weken na Pesach wordt gevierd. Oorspronkelijk het feest waarop de 'eerstelingen' van de oogst aan God werden geofferd.
Het joodse nieuwjaar wordt Rosj Hasjana – in het Hebreeuws ראש השנה genoemd. Letterlijk betekent Rosj Hasjana ‘hoofd van het jaar’. De maanden van het joodse jaar worden geteld vanaf de lente en het nieuwe jaar valt tijdens de herfst, in de zevende maand. Deze maand, Tisjrie, is de eerste maand van het godsdienstige joodse jaar en de zevende maand
Het Pesach-feest geldt als een van de belangrijkste feestdagen binnen het jodendom. Het feest dat in het christendom bekend is onder de naam Pasen en draait om de herrijzenis van Jezus Christus, wordt ook wel pascha of matzefeest genoemd.