In het Jubelparkmuseum in Brussel opent binnenkort een tentoonstelling over de monumentale rotstekeningen van Lascaux. De tentoonstelling maakt de paleolithische rotskunst van de bekende grot via gedetailleerde reconstructies toegankelijk voor een breed publiek.
De originele grot werd in 1961 gesloten voor het publiek omdat de schilderingen, door de verstoring van de atmosfeer en belichting, werden aangetast door algen. Voor toeristen werd in de nabijheid van de grot een replica van de originele grot aangelegd.
Culturele context
In Brussel zijn vanaf half november de meest recente replica’s te bewonderen. Het Jubelparkmuseum:
“Dankzij de wetenschappelijke reproducties op ware grootte en de modernste visuele technologieën kunt u de grot ontdekken alsof u er zelf was. Op de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan de culturele context waarin deze kunst is ontstaan.”
Bezoekers komen in de tentoonstelling, getiteld Lascaux. De Sixtijnse kapel van de Prehistorie, onder meer te weten hoe de makers van de tekeningen leefden, op jacht gingen, aten en zich kleedden. Het geheel wordt aangevuld met authentieke skeletten en beenderen, een realistisch uitgewerkte babymammoet, evenals prehistorische gebruiksvoorwerpen en sieraden.
De tentoonstelling Lascaux. De Sixtijnse kapel van de Prehistorie loopt van 14 november 2014 tot en met 15 maart 2015.
Bekijk ook: De grot van Lascaux (fotoserie)
