Dark
Light

Ruim 100.000 dollar voor opgegraven Atari-spellen

Auteur:
1 minuut leestijd
ET Extra-Terrestrial (Microsoft)
Het geflopte spel 'ET Extra-Terrestrial' (Afb: Microsoft)

Vorig jaar vonden computerarcheologen op een vuilstort bij de Amerikaanse stad Alamogordo (New Mexico) een grote hoeveelheid afgeschreven spellen van computerfabrikant Atari. De afgelopen maanden zijn een groot aantal van die spellen geveild. Ze brachten bij elkaar al 108.000 dollar op (omgerekend ongeveer 97.000 euro).

Er gingen lange tijd geruchten dat Atari grote hoeveelheden spellen had gedumpt. De computerspelletjesfabrikant ontkende dit echter altijd, maar afgelopen voorjaar werden de spellen toch gevonden op een vuilstort.

De ‘Microsoft-archeologen’ vonden onder meer cartridges van E.T. Extra-Terrestrial, Centipede, Space Invaders en Asteroids.

Slechtste computerspel ooit

E.T. Extra-Terrestrial wordt door verschillende kenners bestempeld als het slechtste computerspel ooit gemaakt. Het verscheen in 1982 en was in een kleine zes weken ontwikkeld. Er werden wel 1,5 miljoen exemplaren verkocht maar dat was veel minder dan verwacht. De makers bleven met 3,5 miljoen onverkochte exemplaren zitten en een flink aantal werd dus begraven in New Mexico.

Op eBay zijn inmiddels 881 van de gevonden spellen verkocht voor een bedrag van 108.000 dollar. De kopers kwamen uit veertien verschillende landen. Drieëntwintig van de spellen zijn gekocht door musea, waaronder het Smithsonian in Washington en het Deutsches Film Museum in de Frankfurt.

De verkoop heeft de stad Alamogordo in totaal 65.000 dollar opgeleverd. Er liggen nog 297 van de gevonden spellen in een opslag. Die worden mogelijk op een later moment ook nog geveild.

Boek: Atari Inc. Business is fun

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×