Ruim 100.000 dollar voor opgegraven Atari-spellen

Vorig jaar vonden computerarcheologen op een vuilstort bij de Amerikaanse stad Alamogordo (New Mexico) een grote hoeveelheid afgeschreven spellen van computerfabrikant Atari. De afgelopen maanden zijn een groot aantal van die spellen geveild. Ze brachten bij elkaar al 108.000 dollar op (omgerekend ongeveer 97.000 euro).

Er gingen lange tijd geruchten dat Atari grote hoeveelheden spellen had gedumpt. De computerspelletjesfabrikant ontkende dit echter altijd, maar afgelopen voorjaar werden de spellen toch gevonden op een vuilstort.

De ‘Microsoft-archeologen’ vonden onder meer cartridges van E.T. Extra-Terrestrial, Centipede, Space Invaders en Asteroids.

Slechtste computerspel ooit

E.T. Extra-Terrestrial wordt door verschillende kenners bestempeld als het slechtste computerspel ooit gemaakt. Het verscheen in 1982 en was in een kleine zes weken ontwikkeld. Er werden wel 1,5 miljoen exemplaren verkocht maar dat was veel minder dan verwacht. De makers bleven met 3,5 miljoen onverkochte exemplaren zitten en een flink aantal werd dus begraven in New Mexico.

- advertentie -

Op eBay zijn inmiddels 881 van de gevonden spellen verkocht voor een bedrag van 108.000 dollar. De kopers kwamen uit veertien verschillende landen. Drieëntwintig van de spellen zijn gekocht door musea, waaronder het Smithsonian in Washington en het Deutsches Film Museum in de Frankfurt.

De verkoop heeft de stad Alamogordo in totaal 65.000 dollar opgeleverd. Er liggen nog 297 van de gevonden spellen in een opslag. Die worden mogelijk op een later moment ook nog geveild.

Boek: Atari Inc. Business is fun

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: