Ruim 3,2 miljoen Belgische krantenpagina’s gedigitaliseerd

1 minuut leestijd

De Koninklijke Bibliotheek van België heeft meer dan 3,2 miljoen pagina’s uit een zeventigtal Belgische dagbladen van de negentiende en twintigste eeuw gedigitaliseerd. De bibliotheek heeft dat deze week bekendgemaakt.

In 2005 lanceerde de Koninklijke Bibliotheek van België in samenwerking met het Stadsarchief van Brussel een testproject waarbij de krant Le Soir (periode 1887-1970) werd gedigitaliseerd. Een jaar later kreeg de bibliotheek van het

Federaal Wetenschapsbeleid de opdracht een representatieve selectie van haar verzamelingen Belgische kranten te digitaliseren. Volgens de bibliotheek gaat het om een van de belangrijkste Belgische projecten op het gebied van erfgoeddigitalisering. Op dit moment zijn dus al 3,2 miljoen pagina’s uit een zeventig verschillende Belgische dagbladen gedigitaliseerd.

In Nederland loopt een soortgelijk project. De Koninklijke Bibliotheek (KB) van Nederland digitaliseert kranten uit de periode 1618 tot 1995. Vorige week bereikte dit project een mijlpaal doordat de dienst vanaf dat moment vijf miljoen krantenpagina’s bevatte. Deze pagina’s zijn voor het publiek gratis in te zien op een speciale website.

Zo toegankelijk als de Nederlandse krantendatabase is het Belgische krantenarchief niet. De Koninklijke Bibliotheek van België:

“Door de strikte naleving van de wetgeving op het auteursrecht kunnen de gedigitaliseerde kranten in een eerste fase uitsluitend geconsulteerd worden op vijf speciale pc’s in de leeszaal van de afdeling Kranten en de Hedendaagse Media. Na een testfase zullen ze aangeboden worden op al de computers opgesteld binnen de muren van de Koninklijke Bibliotheek van België.”

Geval per geval gaat de Belgische bibliotheek bekijken of de gedigitaliseerde kranten ook via internet aangeboden kunnen worden.

Boek: De krant. Een cultuurgeschiedenis

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×