Ruim 3,2 miljoen Belgische krantenpagina’s gedigitaliseerd

3,2 miljoen Belgische krantenpagina’s gedigitaliseerd
De Koninklijke Bibliotheek van België heeft meer dan 3,2 miljoen pagina’s uit een zeventigtal Belgische dagbladen van de negentiende en twintigste eeuw gedigitaliseerd. De bibliotheek heeft dat deze week bekendgemaakt.

In 2005 lanceerde de Koninklijke Bibliotheek van België in samenwerking met het Stadsarchief van Brussel een testproject waarbij de krant Le Soir (periode 1887-1970) werd gedigitaliseerd. Een jaar later kreeg de bibliotheek van hetFederaal Wetenschapsbeleid de opdracht een representatieve selectie van haar verzamelingen Belgische kranten te digitaliseren. Volgens de bibliotheek gaat het om een van de belangrijkste Belgische projecten op het gebied van erfgoeddigitalisering. Op dit moment zijn dus al 3,2 miljoen pagina’s uit een zeventig verschillende Belgische dagbladen gedigitaliseerd.

- advertentie -

In Nederland loopt een soortgelijk project. De Koninklijke Bibliotheek (KB) van Nederland digitaliseert kranten uit de periode 1618 tot 1995. Vorige week bereikte dit project een mijlpaal doordat de dienst vanaf dat moment vijf miljoen krantenpagina’s bevatte. Deze pagina’s zijn voor het publiek gratis in te zien op een speciale website.

Zo toegankelijk als de Nederlandse krantendatabase is het Belgische krantenarchief niet. De Koninklijke Bibliotheek van België:

Door de strikte naleving van de wetgeving op het auteursrecht kunnen de gedigitaliseerde kranten in een eerste fase uitsluitend geconsulteerd worden op vijf speciale pc’s in de leeszaal van de afdeling Kranten en de Hedendaagse Media. Na een testfase zullen ze aangeboden worden op al de computers opgesteld binnen de muren van de Koninklijke Bibliotheek van België.

Geval per geval gaat de Belgische bibliotheek bekijken of de gedigitaliseerde kranten ook via internet aangeboden kunnen worden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: