Dark
Light

Schedel Tyrannosaurus rex onderzocht in Nederland

1 minuut leestijd
De schedel van de tyrannosaurus rex die door Naturalis gevonden is - Servaas Neijens, Naturalis
De schedel van de tyrannosaurus rex die door Naturalis gevonden is - Servaas Neijens, Naturalis

De schedel van de Tyrannosaurus rex die in 2013 in de Amerikaanse staat Montana werd ontdekt door Naturalis, is afgelopen week in Nederland onderzocht. Een CT-scan maakte duidelijk dat de schedel nog in zeer goede staat verkeert en niet is verdrukt of vervormd.

De kans is volgens Naturalis nu reëel dat de allerkleinste delen straks intact tevoorschijn komen. De Tyrannosaurus rex is volgens de wetenschappers 66 miljoen jaar oud.

Tijdens de opgraving in 2013 in Montana zijn alle beenderen van de dinosaurus in een stevig gips-juteverband gepakt om ze veilig van de vindplaats te transporteren. De komende tijd wordt het skelet geprepareerd. De informatie die de CT-scan heeft opgeleverd is daarbij van belang. Naturalis:

“Met de resultaten van deze scan kan veel nauwkeuriger gewerkt worden bij de preparatie van het fossiel. Bovendien wordt door middel van de scan de ligging van een aantal elementen binnen de schedel vastgelegd, voordat deze door preparatie worden losgehaald. “

De schedel van de Tyrannosaurus rex (Naturalis)
De schedel van de Tyrannosaurus rex (Naturalis)

Preparatie

De schedel keert terug naar Amerika. De komende tijd worden de botten en de schedel in het Black Hills Institute in Amerika verder geprepareerd, verstevigd en in een metalen frame gemonteerd. In het tweede deel van 2016 is het skelet van de T. rex klaar om tentoongesteld te worden. Als de bouw van het nieuwe Naturalis-museum is afgerond, krijgt het enorme skelet daar een ereplaats.

×