Dark
Light

Schenking van 12,5 miljoen voor beeldententoonstellingen Rijksmuseum

Grootste particuliere geldschenking voor museum ooit
Auteur:
1 minuut leestijd
Richard Long, Time after Time, 2023. Courtesy of the artist, 2023
Richard Long, Time after Time, 2023. Courtesy of the artist, 2023. - Foto: Rijksmuseum/Jannes Linders

Een particulier steunt het Rijksmuseum de komende jaren met een bedrag van 12,5 miljoen. Het gaat daarmee om de grootste particuliere geldschenking die het Amsterdamse museum ooit ontving. De begunstiger steunt al tien jaar de jaarlijkse beeldententoonstelling in de Rijksmuseumtuinen. Dankzij de extra schenking kan het Rijksmuseum deze traditie naar eigen zeggen ook het komende decennium voortzetten.

De historische tuinen van het Rijksmuseum zijn vrij toegankelijk. Sinds 2013 organiseert het Rijksmuseum, in samenwerking met Alfred Pacquement, de oud-directeur van Centre Pompidou in Parijs, elk jaar een beeldententoonstelling met moderne en hedendaagse kunstenaars. Eerder waren tentoonstellingen met beelden van Henry Moore (2013), Alexander Calder (2014), Joan Miró (2015), Giuseppe Penone (2016), Jean Dubuffet (2017), Eduardo Chillida (2018), Louise Bourgeois (2019), Ellsworth Kelly (2021) en Barbara Hepworth (2022) te zien. Dit jaar zijn beelden van de Britse kunstenaar Richard Long te zien. Voor het Rijksmuseum vervaardigde Long acht werken, waarvan zes nieuwe.

Onderkruipsels

Naast de beeldententoonstellingen maakte de begunstiger, die anoniem wil blijven, in 2022 ook de tentoonstelling Onderkruipsels mogelijk. Hierin werd, in de woorden van het Rijksmuseum, een ode gebracht aan de “buitenbeentjes van de dierenwereld”. In de tentoonstelling waren een groot aantal afbeeldingen van onder meer harige spinnen, glimmende padden en bijzondere vlinders te zien en werd onderzocht hoe de kijk van de mens op dergelijke dieren in de loop der tijd veranderde.

De begunstiger gaf in 2017 verder de beroemde flora en fauna-albums van Anselmus de Boodt in langdurig bruikleen aan het museum. Deze collectie bevat meer dan zevenhonderd eind zestiende-eeuwse aquarellen en tekeningen.

Voor de nieuwe schenking is een steunstichting opgericht met de Rijksmuseumtuinen als doel. Het museum geeft in een nieuwsbericht aan dat langdurige samenwerkingen met begunstigers van groot belang zijn. Het Rijksmuseum is voor een derde van zijn inkomsten afhankelijk van partners, fondsen en particuliere schenkingen.

Boek: Onderkruipsels. Verbeelding en waardering van insecten en andere beestjes


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×