Het gebeurt maar zelden dat er schilderijen van de zeventiende-eeuwse fijnschilder Gerard Dou op een veiling verschijnen. Eind november gebeurt dit weer eens, voor het eerst in twintig jaar.
De in Leiden geboren Gerard Dou (1613-1675) was de eerste en bekendste leerling van Rembrandt van Rijn. In 1628 begon hij als leerling bij Rembrandt. Hij leerde hier veel en wist de stijl van Rembrandt zo goed over te nemen dat zijn eigen schilderijen uit die tijd in sommige gevallen maar moeilijk van de werken van de jonge Rembrandt te onderscheiden zijn.
Vanaf 1932 – Rembrandt was toen vertrokken naar Amsterdam – ontwikkelde Gerard Dou zijn eigen stijl en bouwde hij als grondlegger van de Leidse fijnschilderkunst een grote reputatie op. Hij werd vooral beroemd met zijn zeer gedetailleerde genrestukken.
Op 30 november wordt bij Sotheby’s in Amsterdam voor het eerst sinds jaren weer eens een schilderij van Gerard Dou aangeboden. Het gaat om het werk Een oude bebaarde man dat gemaakt is na 1660 en een afmeting heeft van 14,9 bij 11,6 centimeter.
Favoriet model
Volgens Martine Lambrechtsen, hoofd van de afdeling Oude Meesters bij Sotheby’s Amsterdam, was de afgebeelde man een favoriet model van Dou:
De afgebeelde man moet een favoriet model van Dou zijn geweest want hij komt op meer van zijn schilderijen voor, vaak als kluizenaar of monnik. In dit schilderijtje is de oude man zonder attributen afgebeeld en wordt de nadruk op de vroomheid van de figuur zelf gelegd.
Veilinghuis Sotheby’s verwacht dat het werk, dat in geen enkel boek over Dou vermeld wordt, tussen de 150.000 en 200.000 euro op zal brengen. Naast het werk van Dou worden eind november in deze veiling schilderijen aangeboden van bekende Hollandse en Vlaamse
meesters zoals Willem Claesz. Heda, Jan van Goyen, Aert van der Neer, Jacob Grimmer en Sebastiaan Vrancx.