Simon Vinkenoog (1928-2008) – De oudste hippie van Nederland

Schrijver en kunstenaar
1 minuut leestijd
Simon Vinkenoog (cc - Tom Ordelman)
Simon Vinkenoog (cc - Tom Ordelman)

De Nederlandse dichter,schrijver en beeldend kunstenaar Simon Vinkenoog is in de nacht van zaterdag op zondag op 80-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Vinkenoog kreeg vrijdagavond een zware hersenbloeding en raakte in coma. Artsen van het VU zetten zaterdag de kunstmatige beademing stil. De opvallende dichter en schrijver kampte al langer met zijn gezondheid. Vorige maand werd zijn rechteronderbeen vanwege een vaatziekte geamputeerd.

Blurb en de Vijftigers

Vinkenoog werkte enkele jaren in Parijs bij UNESCO en richtte daar in 1950 het eenmanstijdschrift Blurb op. Het blad verscheen onregelmatig. Tot juni 1951 verschenen er acht nummers. Aanvankelijk vulde hij het tijdschrift alleen. Later verschenen in Blurb ook bijdragen van andere schrijvers zoals Hugo Claus, Lucebert en Remco Campert. In het tijdschrift maakte Vinkenoog zich hard voor nieuwe ontwikkelingen in cultuur en maatschappij.

Samen met een ander literair tijdschrift (Braak), luidde Blurb het tijdperk van de Vijftigers in. De Vijftigers bestond uit een groep dichters die in het begin van de jaren vijftig van de twintigste eeuw de Nederlandse poëzie een nieuwe wending gaven. Er werd gebroken met de traditionele vormen. Vinkenoog stelde in 1951 de eerste bloemlezing van de Vijftigers samen: Atonaal.

Hippie

De eerste dichtbundel van Vinkenoog, Wondkoorts, verscheen in 1950. Daarna verschenen er nog meer dan dertig titels van zijn hand. Vinkenoog stond bekend als propagandist van bewustzijnsverruimende middelen en werd ook wel gezien als ‘de oudste hippie van Nederland’. Op zijn website www.simonvinkenoog.nl plaatste Vinkenoog afgelopen dinsdag voor het laatst een bericht met foto’s waarin hij zich levenslustig toonde en meldde vastbesloten te zijn met een kunstbeen weer opnieuw te lopen. Zijn laatste bericht sloot hij af met de woorden: Gegroet, zonnebroeders en zonnezusters. Simon Vinkenoog, Welgemoed.

Gesprek met Simon Vinkenoog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×