Songfestival-lied luidde Portugese revolutie in

In 1974 eindigde Portugal bij het Songfestival helemaal onderaan. De ballad E depois do adeus van Paulo de Carvalho kan dus moeilijk een succesnummer genoemd worden. Toch neemt dit lied een bijzondere plek in de geschiedenis van het songfestival in. Drie weken na het Europese muziekfeest luidde het nummer namelijk een belangrijke Europese gebeurtenis in.

Op 25 april 1974 werd op de kleine Portugese radiozender Emissores Associados de Lisboa precies om 22:55 uur het Portugese songfestivallied gedraaid. Voor opstandige officieren en soldaten was dit hét teken om alle vooraf bepaalde strategische posities in het land te nemen. De revolutie was begonnen. Bij de geweldloze coupe die volgde werd de dictatuur van António de Oliveira Salazar omvergeworpen. Deze revolutie staat bekend als de Anjerrevolutie.

Paulo de Carvalho op het Songfestival van 1974:

Hoewel het lied van Paulo de Carvalho geen politieke lading had, luidde het nummer dus toch een belangrijke politieke gebeurtenis in.

- advertentie -

Meer Songfestival
Zie ook: De Anjerrevolutie (1974) – Geweldloze revolutie in Portugal

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: