Dark
Light

Sorry voor Srebrenica?

Auteur:
1 minuut leestijd

Premier Rutte tijdens een persconferentie - Still NOS
Premier Rutte tijdens een persconferentie – Still NOS
De Hoge Raad oordeelde vrijdag dat de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor de dood van drie moslimmannen in 1995 in Srebrenica. Met de uitspraak kwam er een eind aan een lange juridische strijd die al in 2002. Nu de zaak is afgerond vinden sommige politieke partijen het tijd worden voor excuses.

Oppositiepartijen D66, SP en de ChristenUnie vinden dat het kabinet excuses moet aanbieden aan de nabestaanden van de drie moslimmannen. Ook Bert Bakker, oud-voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die de val van de enclave onderzocht, vindt het tijd voor excuses. In Nieuwsuur zei hij vrijdag dat het “chiq” zou zijn als de staat zich zou verontschuldigen. Dit moet wat hem betreft los staan van het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding.

In zijn wekelijkse persconferentie zei minister-president Mark Rutte vrijdag de uitspraak van de Hoge Raad uit te voeren. Of er ook excuus aangeboden zou worden, wilde hij niet zeggen.

Harde juridische strijd

De advocaat van de nabestaanden die de zaak in 2002 aanspanden, Liesbeth Zegveld, vindt overigens dat Nederland niet meer hoeft aan te komen met excuses, nadat het twaalf jaar een harde juridische strijd heeft gevoerd. Bij Pauw & Witteman zei de raadsvrouw onder meer:

Ik vind dat als je er zo hard instaat, zoals de staat erin heeft gestaan… en als je zelfs tot aan de Hoge Raad doorprocedeert, dan vraag ik me af wat je van excuses moet verwachten. Ik heb zelf het gevoel dat we dat moment wel vaag zijn gepasseerd.

×