SP en PvdA willen duidelijkheid over kogelregen tijdens beëindiging treinkaping De Punt

Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping – Afb: Still YouTube
De SP en de PvdA willen dat de regering vertelt wat er in 1977 precies gebeurde tijdens de beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt. Dat schrijft de Volkskrant maandag.


De regering heeft altijd aangegeven dat de treinkapers niet met opzet werden gedood. De Volkskrant heeft echter een niet openbaar gemaakte nota ingezien waaruit blijkt dat er bij de beëindiging van de kaping veel meer kogels werden afgevuurd dan tot nu toe altijd werd gesuggereerd, namelijk 144 in totaal. Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel “stinkt” de zaak. De politicus vindt dat de onderste steen boven moet komen. Zijn PvdA-collega Jeroen Recourt is dezelfde mening toegedaan.

Mariniers en straaljagers

Op 23 mei 1977 om negen uur ‘s ochtends werd de intercity van Assen naar Groningen door negen Zuid-Molukse jongeren ten hoogte van het Drentse dorp De Punt gekaapt. De gijzelnemers eisten dat de Nederlandse regering zich zou gaan inzetten voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Daarnaast eisten ze de vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen.

Op 11 juni 1977, de kaping duurde toen al bijna drie weken, werd er een eind gemaakt aan de kaping. Mariniers openden het vuur op de trein, bijgestaan door zes straaljagers. Bij de operatie kwamen twee gegijzelden en zes kapers om het leven. De overige reizigers werden bevrijd.

- advertentie -

Liquidatie

De SP en PvdA stelden eerder dit jaar al vragen aan minister Opstelten (Justitie) over een eerder verschenen onderzoek waarin wordt vermeld dat enkele kapers door militairen werden geliquideerd. Ook zou er geschoten zijn op personen die al overleden waren.

Een jaar geleden werd er nog een nieuwe insigne ingesteld voor de militairen die in 1977 een einde maakten aan de treinkaping.

Kogelregen doodde treinkapers De Punt

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier

2 Comments Join the Conversation →