Spoorwegmuseum ontsluit collectie Tweede Wereldoorlog

1 minuut leestijd
Afbeelding: affiche Joop Geesink om kantoorpersoneel te waarschuwen bij donker de ramen te verduisteren
Afbeelding: affiche Joop Geesink om kantoorpersoneel te waarschuwen bij donker de ramen te verduisteren (Collectienummer 12110) - Spoorwegmuseum Utrecht

Het Spoorwegmuseum in Utrecht heeft een collectie objecten uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt. Het gaat om ongeveer tienduizend foto’s en objecten over de mobilisatieperiode, bezettingsjaren, bevrijding en wederopbouw (1939-1960).

Het Spoorwegmuseum vertelt het verhaal van de spoorwegen in de oorlogsjaren sinds enige tijd in de permanente exposities Beladen Treinen en Kinderen van Versteeg. De eerste expositie gaat specifiek over de rol van de spoorwegen bij de deportaties van Joden, Roma en Sinti. In de andere tentoonstelling wordt het algemene verhaal verteld van de NS in de Tweede Wereldoorlog, met speciale aandacht voor de spoorwegstaking. Voor deze twee presentaties werd eerder al een deel van de WOII-collectie onderzocht, beschreven en online gepubliceerd. Met behulp van een bijdrage van het Mondriaan Fonds heeft het museum de afgelopen twee jaar de gehele collectie geregistreerd en gedigitaliseerd.

Aankomst van de eerste trein na de bevrijding in 1945 te Dieren-Doesburg
Aankomst van de eerste trein na de bevrijding in 1945 te Dieren-Doesburg (collectienummer 30439) – Spoorwegmuseum

De deelcollectie van het Spoorwegmuseum die nu online staat, geeft inzicht in de wijze waarop NS tijdens de oorlog functioneerde. De foto’s van de bevrijding en wederopbouw laten daarnaast zien welke rol de NS speelde bij het herstel van het goederen- en reizigersvervoer na de oorlog.

De collectie bevat slechts enkele objecten die expliciet verwijzen naar de deportaties van Joden, Roma, Sinti, tewerkgestelden, politieke tegenstanders en krijgsgevangenen die NS voor de Duitsers uitvoerde. Dat heeft volgens het museum onder meer te maken met het feit dat het voor personeel streng verboden was om tijdens de bezetting foto’s te maken van militair gevoelige zaken. In de deelcollectie zijn dan ook helemaal geen foto’s met betrekking tot de omstreden transporten gevonden.

Online

De collectie is op de museumwebsite geplaatst maar kan ook geraadpleegd worden via www.oorlogsbronnen.nl, een landelijk netwerk van oorlogscollecties.

Boek: De Nederlandse Spoorwegen in oorlogstijd 1939-1945

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×