Dark
Light

NS betaalt schadevergoeding voor Jodentransporten

Auteur:
1 minuut leestijd
Aanleg van de spoorwegaansluiting bij Kamp Westerbork (Publiek Domein - Rudolf Breslauer - wiki)
Aanleg van de spoorwegaansluiting bij Kamp Westerbork (Publiek Domein - Rudolf Breslauer - wiki)

De NS gaat slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust die met treinen van de spoororganisatie zijn vervoerd een schadevergoeding betalen. NS-topman Roger van Boxtel sprak dinsdag met Salo Muller, een overlevende van de Holocaust. Mede naar aanleiding van dit gesprek is de NS tot de conclusie gekomen dat de vraag naar individuele tegemoetkoming leeft.

Volgens de NS is “niemand gebaat bij lange juridische procedures”. Het bedrijf stelt daarom een een commissie in die gaat uitzoeken welke mensen een vergoeding krijgen. Salo Muller wordt nauw betrokken bij de samenstelling van de commissie en de exacte formulering van de onderzoeksopdracht. De NS schrijft in een persbericht:

“In de afgelopen decennia heeft NS, ook in samenspraak met diverse representanten van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, gekozen om het leed dat zovelen is aangedaan in deze periode collectief te herdenken. Het doel daarvan is om blijvend te leren, eren en herdenken. Daarbij geldt dat dit nooit, voor welke betrokkene dan ook, een goedmaking in letterlijke zin kan zijn.”

De NS voerde tijdens de oorlog een groot aantal transporten van Joden, Nederlandse krijgsgevangenen en arbeiders voor de Arbeitseinsatz uit. Alleen al in 1942 reden er 148 treinen met Joden naar doorgangskamp Westerbork en 632 treinen met gedwongen tewerkgestelden naar Duitsland. Het bedrijf zou omgerekend enkele miljoenen euro’s aan de transporten hebben verdiend. In september 2005 heeft NS verontschuldigingen aangeboden voor haar rol tijdens de bezetting. Ook steunt het bedrijf verschillende projecten voor het herdenken van slachtoffers.

Salo Muller

Salo Muller heeft zich jarenlang ingezet voor een schadevergoeding van de NS. In een uitzending van Nieuwsuur liet hij dinsdagavond weten dat hij het besluit van de NS niet had verwacht.

Muller werd in 1936 geboren. Tijdens de oorlog zat hij ondergedoken in Friesland. Zijn ouders werden beiden door de NS naar Westerbork vervoerd om vervolgens naar Auschwitz te worden overgebracht. Beiden werden daar vermoord. In zijn werkzame leven was Muller onder meer fysiotherapeut bij Ajax. In die functie maakte hij de grote successen van Ajax in de jaren zeventig mee. Hij zat naast Rinus Michels op de bank en behandelde de kwetsuren van grote voetballers zoals Johan Cruijff.

Lees ook: ‘NS verdiende 2,5 miljoen euro aan Jodentransporten’
…en: Geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen
Boek van Salo Muller: Tot vanavond en lief zijn hoor!

×