Archeologen hebben bij Austerlitz duizenden sporen gevonden van het Franse legerkamp dat hier ruim tweehonderd jaar geleden werd opgericht door generaal Auguste de Marmont. Tijdens dit verblijf liet de generaal door zijn manschappen de beroemde Pyramide van Austerlitz bouwen.
In opdracht van de gemeente Zeist zijn archeologen in samenwerking met vrijwilligers sinds september vorig jaar aan het graven. Dit naar aanleiding van een uitbreiding van het dorp aan de noordzijde. Tijdens de eerste grote opgravingscampagne is een compleet beeld van één gehele sectie van het kamp verkregen. Regio-archeoloog Peter de Boer:
“We kunnen nu uitrekenen hoeveel manschappen in dit deel verbleven. We hebben op basis van de gevonden uniformknopen een beeld gekregen van welke legeronderdelen hier lagen. Er is bovendien een duidelijke ‘tentenkampfase’ en ‘barakkenfase’ vastgesteld. Met behulp van de aangetroffen tentgreppels, barakken, kookkuilen en een waterput kunnen we nu een reconstructie maken van de indeling van dit deel van het kamp.”
Er zijn al duidelijke verschillen herkend in de vondsten uit het gedeelte waar de soldaten verbleven en uit het gedeelte waar de onderofficieren verbleven. De Boer:
“Een leuk voorbeeld is voor mij toch wel dat in de zone met de onderofficieren één klein afvalkuiltje is aantroffen met daarin resten van een fles, een glas en een rookpijp. Het zal daar dus niet altijd afzien zijn geweest. Wél afzien was het voor één van de soldaten. Hij heeft zijn lederen beursje met daarin 19 muntjes verloren. Hij zal zich er rot naar gezocht hebben en nu pas, na dik 200 jaar, vinden we het terug. Hoe klein de omvang van deze gebeurtenis dan ook mag zijn, je kunt hierdoor als het ware in het hoofd kruipen van zo’n soldaat en dat is een historische sensatie!”
De archeologen gaan in de komende periode de sporen en vondsten bestuderen en in een rapport vastleggen.
Prehistorische grafheuvels
Als onverwachte ‘bonus’ zijn in de opgraving twee prehistorische grafheuvels gevonden. De menselijke resten zelf waren vergaan, maar de grafkuilen en de lijksilhouetten tekenden zich nog wel als verkleuringen af in het zand. Eén graf betreft een zogenaamd ‘hurkgraf’. De begraven persoon is hierin op zijn/haar zij en met opgetrokken knieën begraven. Dit is een grafritueel dat stamt uit de zogenaamde ‘Enkelgrafcultuur’ en dateert vermoedelijk uit de nieuwe steentijd (ca. 4500-4000 jaar geleden). De grafheuvels lijken daarmee ouder te zijn dan eerder was gedacht.
Lees ook: Pyramide van Austerlitz – Monument uit de Franse Tijd
Boek: Het Hollandse leger in de Franse tijd 1806-1814