Pyramide van Austerlitz – Monument uit de Franse Tijd

Wie aan piramides denkt, denkt aan Egypte. Dichterbij huis is echter ook een piramide te vinden: de Pyramide van Austerlitz. In 1804 bouwden soldaten van Napoleon deze 36 meter hoge piramide op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug, vlakbij het plaatsje Austerlitz.

August de Marmont
August de Marmont
De Franse generaal Auguste de Marmont richt in 1804 een legerkamp op bij Austerlitz, waar hij verschillende bataljons samenvoegt tot een leger van 18.000 man. In de herfst van 1804 laat hij zijn soldaten als een piramide bouwen. De soldaten zijn op dat moment klaar met hun oefeningen en de generaal meent dat het bouwen van een piramide een nuttige en goede bezigheid is.

Oude tekening van de pyramide
Oude tekening van de pyramide
De piramide is een eerbetoon aan Napoleon Bonaparte en moet daarnaast een monument zijn dat nog eeuwen zal bewijzen dat de Fransen in Nederland waren. Bij de bouw wordt de Egyptische piramide van Gizeh als inspiratiebron genomen. Deze piramide had de generaal met eigen ogen gezien tijdens de Egyptische veldtocht van Napoleon.

Aanvankelijk werd de piramide door omwonenden Marmontberg genoemd. De nieuwe koning van Nederland, Lodewijk Napoleon, doopte de piramide vervolgens om tot ‘Pyramide van Austerlitz’. In 1894 werd de houten obelisk op de piramide vervangen door een obelisk van steen.

- advertentie -

De piramide is nu een blijvende herinnering aan de Franse overheersing van Nederland begin negentiende eeuw. In de loop der jaren raakte de piramide wel in verval. In 2001 is de Pyramide van Austerlitz daarom gerestaureerd.

Video over de Pyramide van Austerlitz

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: