Dark
Light

Pyramide van Austerlitz – Monument uit de Franse Tijd

Auteur:
1 minuut leestijd
Pyramide van Austerlitz - cc
Pyramide van Austerlitz - cc

Wie aan piramides denkt, denkt aan Egypte. Dichterbij huis is echter ook een piramide te vinden: de Pyramide van Austerlitz. In 1804 bouwden soldaten van Napoleon deze 36 meter hoge piramide op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug, vlakbij het plaatsje Austerlitz.

August de Marmont
August de Marmont
De Franse generaal Auguste de Marmont richt in 1804 een legerkamp op bij Austerlitz, waar hij verschillende bataljons samenvoegt tot een leger van 18.000 man. In de herfst van 1804 laat hij zijn soldaten als een piramide bouwen. De soldaten zijn op dat moment klaar met hun oefeningen en de generaal meent dat het bouwen van een piramide een nuttige en goede bezigheid is.

Oude tekening van de pyramide
Oude tekening van de pyramide
De piramide is een eerbetoon aan Napoleon Bonaparte en moet daarnaast een monument zijn dat nog eeuwen zal bewijzen dat de Fransen in Nederland waren. Bij de bouw wordt de Egyptische piramide van Gizeh als inspiratiebron genomen. Deze piramide had de generaal met eigen ogen gezien tijdens de Egyptische veldtocht van Napoleon.

Aanvankelijk werd de piramide door omwonenden Marmontberg genoemd. De nieuwe koning van Nederland, Lodewijk Napoleon, doopte de piramide vervolgens om tot ‘Pyramide van Austerlitz’. In 1894 werd de houten obelisk op de piramide vervangen door een obelisk van steen.

De piramide is nu een blijvende herinnering aan de Franse overheersing van Nederland begin negentiende eeuw. In de loop der jaren raakte de piramide wel in verval. In 2001 is de Pyramide van Austerlitz daarom gerestaureerd.

Video over de Pyramide van Austerlitz

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×