Spreuk boven poort Auschwitz gestolen

1 minuut leestijd

Onbekenden hebben vrijdagochtend het bord bij de ingang van Auschwitz gestolen. Het bord met de tekst Arbeit macht Frei werd aan een kant losgeschroefd en aan de andere kant losgetrokken.

Meerdere concentratiekampen hadden destijds de tekst Arbeit macht Frei staan bij de ingang, om de gevangenen aan te sporen hard te werken. Het smeedwerk van Auschwitz dat door Poolse gevangenen is gemaakt in 1941 is uniek, omdat de letter ‘B’ van arbeit ondersteboven staat. Dat was mogelijk een protest van de makers. De spreuk was aanvankelijk niet zozeer cynisch bedoeld, meer belerend.

De diefstal werd vrijdag om zes uur ’s ochtends ontdekt. De Poolse politie heeft speurhonden ingezet om de daders op te sporen. In het kamp is inmiddels een replica van het bord opgehangen. Yad Vashem, het Holocaust herinneringscentrum in Jeruzalem noemt de diefstal een ‘aanval op de herinnering aan de Holocaust’ en gaat er van uit dat de diefstal het werk is van neo-nazi’s. Volgens de voorzitter, Avnar Shalev is de diefstal een oorlogsverklaring van de rechts-extremisten.

Auschwitz was tijdens de Tweede Wereldoorlog het grootste vernietigingskamp van de nazi’s. Er zijn ongeveer 1,1 miljoen mensen omgekomen. Aanvankelijk werd Auschwitz gebruikt als werkkamp, waarbij al veel mensen stierven van de honger en ziektes. In 1941 werden de gaskamers aangelegd, een jaar later volgde de Wannsee-conferentie, waarin de definitieve oplossing van het ‘Jodenvraagstuk’ werd bedacht: massavernietiging door vergassing en moord.

Het kamp is momenteel een herinneringskamp dat jaarlijks door meer dan een miljoen mensen wordt bezocht. De oude barakken zijn echter aan renovatie toe. Juist deze week werd daarom 60 miljoen euro geschonken door de Duitse overheid, om het kamp op te knappen.

Boek: Auschwitz – Laurence Rees

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×