Stoffelijke resten gevonden op vergeten begraafplaats Westerbork

Westerbork
Tijdens bodemonderzoek in de buurt van kamp Westerbork zijn stoffelijke resten gevonden. De vondst werd gedaan op de plek waarvan vermoed werd dat daar na de oorlog overleden Nederlandse SS-ers en NSB-ers werden begraven.

Het gaat hierbij om Nederlanders die na de oorlog in het voormalige Durchgangslager Westerbork werden vastgezet, omdat zij veroordeeld waren voor collaboratie met de nazi’s. Ze werden tussen 1945 en 1947 anoniem begraven in het bos.


In 1960 werd besloten de graven te ruimen, maar tot voor kort was onduidelijk of dit ook daadwerkelijk is gebeurd. Ook de exacte locatie van deze ‘vergeten’ begraafplaats was jarenlang onbekend. Dankzij de inzet van de Bergings- en Indentificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) en van onderzoekers van het KLPD is vorige week de plek van de graven vastgesteld.

- advertentie -

Sinds donderdag wordt de bodem afgegraven en is een aantal graven blootgelegd, waarin stoffelijke resten zijn aangetroffen. Deze worden na identificatie elders herbegraven.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: