Dark
Light

Strafrechterlijk onderzoek ‘Bloody Sunday’

Auteur:
2 minuten leestijd

Muurschildering in Derry die herinnert aan ‘Bloody Sunday
De politie van Noord-Ierland heeft een nieuw onderzoek geopend naar ‘Bloody Sunday’. Tijdens dit drama werden op zondag 30 januari 1972 dertien katholieke Ieren bij een vreedzame demonstratie in Derry gedood door leden van het Britse leger. Later overleed er nog een demonstrant waarmee het dodental op veertien kwam.

Veertien kruizen die nabestaanden van de slachtoffers jaarlijks dragen tijdens een herdenkingsmars – Foto: CC/Sean Mack
Het is niet het eerste onderzoek naar het drama. Twee jaar geleden werd er nog een onderzoek van een commissie onder leiding van Lord Saville afgerond. Dat onderzoek had maar liefst twaalf jaar geduurd. Belangrijkste conclusie van de commissie-Saville was dat de Britse militairen onterecht demonstranten hadden neergeschoten. De Britse paratroepers zouden het vuur zonder reden en zonder eerst te waarschuwen hebben geopend. De demonstranten zouden bovendien geen enkele bedreiging hebben gevormd voor de militairen.

Het bloedbad in Derry zorgde voor een toename van geweld in de strijd tussen protestanten en katholieken. Door het drama groeide het nationalistische gevoel van veel katholieken in Noord-Ierland. In 1972 werd er ook al eens onderzoek gedaan naar de zaak. Een comissie onder leiding van Lord Widgery al dat zeker vier van de vermoordde Ieren zelf geen geweld hadden gebruikt. Pathologisch onderzoek wees toen ook uit dat deze vier personen in de rug werden geschoten terwijl ze wegrenden.

De commissie van Lord Saville ondervroeg gedurende het twaalf jaar durende onderzoek bijna duizend getuigen en verzamelde 2500 geschreven verklaringen. De Britse premier David Cameron bood in 2010 namens de regering zijn excuses aan voor de wijze waarop het leger zich tijdens ‘Bloody Sunday’ had opgesteld.

Nieuw onderzoek

In het twee jaar geleden afgerondde onderzoek werd geen veroordeling uitgesproken. De politie van Noord-Ierland maakte donderdag bekend dat er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld. Dit onderzoek gaat naar verwachting vier jaar duren. De beslissing om de zaak te openen is genomen door de Northern Ireland Public Prosecution Service dat twee jaar lang het rapport van Lord Saville heeft bestudeerd.

Bij de politie van Noord-Ierland is niet iedereen blij met het nieuwe onderzoek, meldt The Independent. Volgens verschillende agenten is er eigenlijk helemaal niet genoeg mankracht voor zo’n onderzoek. Op de zaak worden naar verluid dertig agenten gezet.

×