Precies 65 jaar geleden verscheen in de Vlaamse krant De Nieuwe Standaard de eerste aflevering van Suske en Wiske.
In de eerste strip kwam Suske nog niet voor. Striptekenaar Willy Vandersteen had in de eerste strip, Rikki en Wiske in Chocowakije, een ander maatje voor Wiske bedacht: Rikki. Vandersteen vond deze Rikki achteraf echter wat te oud voor Wiske en bovendien leek het figuurtje wat hem betreft wat te veel op Kuifje. Nog datzelfde jaar verscheen de tweede strip: Het eiland Amoras. In die strip kwam Suske voor het eerst voor en maakte ook professor Barabas zijn opwachting. Tante Sidonia was al te zien in Rikki en Wiske in Chocowakije. Lambik was in 1946 voor het eerst te zien en de wonderbaarlijk sterke Jerom in 1952.
De Suske en Wiske-strips waren het grootste succes van striptekenaar Willy Vandersteen (1913-1990). De volkse verteltrant en duidelijke tekenstijl spraken zowel jong als oud aan.
In het Limburgs Museum in Venlo is naar aanleiding van de 65e verjaardag van Suske en Wiske tot 19 september de tentoonstelling Suske en Wiske – De fantasievolle vertellers te zien. Op tweede paasdag (5 april) wordt de verjaardag van de Suske en Wiske in het museum gevierd. Suske en Wisketekenaar Luc Morjaeu blaast dan een taart met 65 kaarsjes uit en tekent op die taart met een chocoladepen vervolgens een tekening van Lambik.
Overzicht van strips van Willy Vandersteen