//

Tate Gallery geeft geroofd werk John Constable terug

Beaching A Boat, Brighton - John Constable
Beaching A Boat, Brighton - John Constable

Tate Gallery in Londen geeft een schilderij van John Constable terug aan de nabestaanden van een Joodse kunstenaar en kunstkenner die het werk tijdens de Tweede Wereldoorlog kwijtraakte.

Het gaat om het schilderij Beaching A Boat, Brighton dat John Constable in 1824 maakte. Het Tate kwam in 1986 in bezit van het werk. Het was een geschenk van een particuliere verzamelaar.

Nabestaanden van de voormalige Joodse eigenaar, die het werk tijdens de oorlog in Hongarije verloor, ontdekten twee jaar geleden dat het werk zich in de collectie van het Londense museum bevond en dienden een claim in. Een commissie die dit soort claims onderzoekt, oordeelde dat de Tate Gallery het werk moet teruggeven. Volgens de commissie had het museum de herkomst van het schilderij destijds beter moeten onderzoeken.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: