Het Verzetsmuseum Amsterdam opent komende vrijdag een tentoonstelling over het bewogen leven van Josephine Baker (1906-1975). De tentoonstelling markeert het vijftigste sterfjaar van de wereldberoemde zangeres, danseres en verzetsheldin. De expositie belicht Bakers rol in het Franse verzet, haar strijd voor burgerrechten en haar bijzondere band met Nederland.
Josephine Baker groeide op in armoede in het gesegregeerde Saint Louis, Missouri. Begin jaren 1920 vertrok ze naar Parijs, waar ze doorbrak als artiest. Met haar optredens, waaronder de befaamde Danse Sauvage met het iconische bananenrokje, verwierf ze internationale roem. In een tijd waarin zwarte artiesten zelden erkenning kregen, werd Baker een cultureel fenomeen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot Baker zich aan bij het Franse verzet. Dankzij haar status kon ze vrij reizen en informatie doorspelen aan de geallieerden. Voor haar verzetswerk ontving ze later meerdere onderscheidingen. In 2021 werd ze als eerste zwarte vrouw bijgezet in het Panthéon in Parijs.

Ook na de oorlog bleef Baker zich inzetten voor gelijkheid. Ze nam twaalf kinderen uit verschillende landen op in haar zogeheten “regenbooggezin”, om haar idealen van wereldvrede en gelijkheid in praktijk te brengen. In 1963 sprak ze tijdens de March on Washington van Martin Luther King.
De tentoonstelling in het Verzetsmuseum geeft een overzicht van Bakers leven en erfenis, met aandacht voor haar invloed op latere generaties in de mode, dans en popcultuur. Het museum:
Haar iconische verschijning en zelfbewuste uitstraling zijn tot op de dag van vandaag een belangrijke bron van inspiratie voor mode en popcultuur. Wereldsterren als Beyoncé, Madonna en Diana Ross hebben zich direct door haar laten inspireren. Jean Paul Gaultier, Prada en Dior hebben haar gedurfde stijl weerspiegeld in hun ontwerpen.

Donderdag wordt de tentoonstelling feestelijk geopend waarbij musicalster Channah Hewitt twee nummers vertolkt uit de Nederlandse musical Josephine B: Een leven in revue, waarin ze de hoofdrol speelt. Vanaf aanstaande vrijdag is de tentoonstelling voor het algemene publiek te bezoeken. De tentoonstelling loopt vervolgens tot en met 9 november 2025.