Dark
Light

Tentoonstelling over archeologisch onderzoek Sobibor

1 minuut leestijd
Tentoonstelling over archeologisch onderzoek Sobibor
Tentoonstelling over archeologisch onderzoek Sobibor

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt zondag de tentoonstelling Sobibor – Het geheugen van de grond geopend. Deze tentoonstelling laat de resultaten zien van het archeologisch onderzoek op de plek van het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor in Polen.

Naamplaatje van de zesjarig Lea Judith de La Penha uityt Amsterdam, dat eerder in Sobibor werd gevonden – Still Brandpunt
Naamplaatje van de zesjarig Lea Judith de La Penha uit Amsterdam, dat eerder in Sobibor werd gevonden – Still Brandpunt
Tussen 1942 en 1945 werden uit Nederland 107.000 Joden, Sinti en Roma van Nederland naar concentratie- en vernietigingskampen vervoerd. De meeste mensen werden gedeporteerd naar Auschwitz en Sobibor. Vanuit kamp Westerbork vertrokken er 34.313 personen naar Sobibor, slechts 18 van hen keerden terug. Drie van hen leven nog.

De tentoonstelling Sobibor – Het geheugen van de grond laat zien hoe belangrijk archeologisch onderzoek kan zijn op een historische plek als Sobibor in Polen. Na de opstand van de gevangenen op 14 oktober 1943 besloot de SS dit op vernietiging gerichte kamp met de grond gelijk te maken: alle sporen van de moord op zeker 160.000 Joden moesten worden uitgewist. Dankzij de herinneringen van overlevenden en een enkel document was er kennis over Sobibor, maar altijd zijn er vragen en onzekerheden gebleven.

Dankzij het onderzoek in het bodemarchief, met name in de afgelopen jaren, is er veel meer bekend geworden en zijn er bewijzen geleverd over het dodelijke functioneren van Sobibor.

Persoonlijke voorwerpen

Door het onderzoek zijn structuren en voorwerpen gevonden die ook een verhaal vertellen. In de expositie worden deze structuren en voorwerpen getoond aan de hand van foto’s, verslagen van archeoloog Wojciech Mazurek en getuigenissen van kampgevangenen en bewaking. Onder de persoonlijke voorwerpen, met name ook van Nederlandse Joden, het in 2012 gevonden naamplaatje van de kleine Deddie Zak.

De tentoonstelling is voor het publiek te bezoeken van 19 oktober 2015 tot en met 3 januari 2016 te zien in het museum van Kamp Westerbork.

Boek: Vernietigingskamp Sobibor – Jules Schelvis

×