Tentoonstelling over de Perzische (krijgs)cultuur

‘De Perzen, krijgers en dichters’
1 minuut leestijd
‘De Perzen, krijgers en dichters’
‘De Perzen, krijgers en dichters’

Het Wereldmuseum in Rotterdam presenteert vanaf donderdag de tentoonstelling ‘De Perzen, krijgers en dichters’. Met gedecoreerde zwaarden, dolken, schilden, helmen, harnassen en ruiters te paard, zeldzame laktableaus, miniaturen, verfijnde weefsels en aardewerk, én meer dan 100 topstukken uit het Museo Stibbert uit Florence, krijgt de bezoeker een beeld van de Perzische (krijgs)cultuur van de zestiende tot en met de negentiende eeuw.

(Museo Stibbert, Florence)
(Museo Stibbert, Florence)
De Perzische cultuur – één van de oudste van de wereld – heeft veel schoonheid voortgebracht. Gedichten, tapijtkunst en architectuur zijn bekend, maar wat we veel minder kennen is de kunst van de wapens.

De Perzische krijgers streden tegen vele indringers: het Arabisch kalifaat, de Mongolen van Dzjengis Khan, de Maghul uit India en de Turkse Osmanen. Na een lange periode van verwoestende oorlogen smeedde de dynastie van de Safaviden (1501-1736) Perzië weer tot één geheel. Zij stichtten een groot rijk en de sji’itische islam werd de staatsgodsdienst.

Tijdens de Safaviden-dynastie was er sprake van ongekende culturele bloei. Er werden bijzondere tapijten en kleurrijke stoffen gemaakt van luxe materialen. Perzische wapens en harnassen werden ingelegd met goud en zilver en weelderig versierd met arabesken, koranverzen en vrome gebeden. Deze geloofsuitingen moesten de zegen ontlokken en de strijders beschermen tegen gevaar.

Het Wereldmuseum:

“De Perzische esthetiek ervaart het schone als onweerstaanbaar. Wie schoonheid ziet, wordt als vanzelf naar een hogere staat van zijn getild. Kijk naar de schitterende Perzische miniaturen en je ziet een perspectief dat niet van deze wereld, maar van een hogere werkelijkheid is. De nachtelijke sterrenhemel vormde de inspiratie voor het ontwerp van geometrische tegelpatronen, die de pracht en de structuur van de kosmos weergeven. De poëzie heeft veelvuldig de paradijselijke tuinen als onderwerp. De heerlijkheid van de tuin en de liefde wordt telkens weer bezongen.”

De tentoonstelling ‘De Perzen, krijgers en dichters’ is te zien van 24 september 2015 tot en met 28 maart 2016.

Boek: Perzië. Geschiedenis en cultuurschatten van een oude beschaving

Detail van een Perzisch schid (Museo Stibbert, Florence)
Detail van een Perzisch schid (Museo Stibbert, Florence)

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×