Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg staat de komende maanden met een speciale tentoonstelling stil bij de geschiedenis van de F-16, een van de bekendste jachtvliegtuigen ter wereld. Het gevechtsvliegtuig is meer dan veertig jaar ingezet, ook door Nederland. Over twee jaar neemt de Nederlandse Luchtmacht afscheid van het vliegtuig.
De allereerste officiële testvlucht met een F-16 Fighting Falcon vond plaats op 2 januari 1974. Vanaf eind jaren zeventig werd de eenmotorige multifunctionele straaljager door veel landen op grote schaal ingezet. Ook Nederland en België schaften toestellen aan. De F-16 verving daar de F-104 Starfighter, Mirage 5 en F-5.
In de tentoonstelling in Soesterberg wordt stilgestaan bij de ontwikkeling en techniek van het iconische jachtvliegtuig en daarnaast is er aandacht voor persoonlijke verhalen van vliegers. Zo krijgt de bezoeker bijvoorbeeld meer te weten over de squadrons en hun rituelen, de zware opleiding van vliegers en de crew om de F-16 heen. Ook wordt getoond hoe het vliegtuig de afgelopen decennia internationaal is ingezet. Vijf vliegers vertellen over hun persoonlijke gevoelens daarbij. Het museum:
“Eén van hen is luitenant-kolonel Joot ‘NIKI’ Luijsterburg, de Nederlandse vlieger met de meeste vlieguren – ruim 4600. Niki is tevens docent van de laatste F-16 vliegers-in-opleiding die ook voor de camera hun verhaal vertellen.”
Een echte F-16
In het hart van de tentoonstelling is een echte F-16 te vinden, met rondom een filmscherm van bijna 40 meter lang en 4 meter hoog. Op dit grote scherm is een film te zien vanuit het perspectief van de vlieger. De bezoeker vliegt zo, via de video, mee door smalle canyons, maakt loopings boven zee en krijgt een indruk van de G-krachten als hij met mach 1 door de geluidsbarrière raast.
Aankomst en plaatsing van de F-16 bij het museum:
De tentoonstelling F-16: 50 jaar fast-forward is te bezoeken van 17 juli 2022