Dark
Light

Tentoonstelling over vriendschap Rembrandt en Jan Six

1 minuut leestijd
Detail van de ets van Jan Six - Rembrandt van Rijn
Detail van de ets van Jan Six - Rembrandt van Rijn

Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam werkt aan een tentoonstelling over de vriendschap tussen Jan Six en Rembrandt van Rijn. Deze band kwam tot uitdrukking in een intiem portret van Jan lezend bij het raam, dat beschouwd wordt als een van de hoogtepunten in Rembrandts grafische oeuvre.

De tentoonstelling schetst het beeld van een vriendschap in de hoogtijdagen van de zeventiende eeuw. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de beroemde ets. Sinds de verschijning van het boek De levens van Jan Six van Geert Mak zijn Jan Six en zijn vriendschap met Rembrandt in Amsterdam meer dan ooit tot leven gekomen. Het Rembrandthuis sluit hierop aan met een kleine tentoonstelling.

Rembrandt maakte illustraties voor het vriendenboek en toneelstuk van Jan Six. Het geëtste portret is wat het museum betreft echter het mooiste voorbeeld van hun band.

“Jan leunt in de vensterbank en leest ongedwongen een tijdschrift. Zou het Jans eigen huis zijn waar Rembrandt op bezoek was? De ets uit 1647 toont in ieder geval het meesterschap van een succesvolle kunstenaar, die haarfijn de sfeer en karakter van het moment vangt. Tegelijk roept het ook een zeventiende-eeuwse wereld op die ineens heel dichtbij lijkt. Het bijzondere karakter van deze ets volgt niet alleen uit de verschillende voorstudies, staten en de etsplaat, maar ook uit de vele curieuze navolgingen in binnen- en buitenland.”

Afbeelding: Rembrandthuis
Afbeelding: Rembrandthuis

Jan Six stierf in 1700 en liet een erfenis na, die zowel zijn artistieke als bestuurlijke kwaliteiten benadrukte: als schrijver en als burgemeester. Vanaf dat moment raken verschillende kunstenaars en verzamelaars gefascineerd door het beeld van de nonchalante jongeman in het binnenvertrek. Ook ontstaat een sterke behoefte om de twee te romantiseren in schilderijen.

Bruiklenen

De tentoonstelling toont niet alleen werken uit de Collectie Six, maar ook bruiklenen van het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum. Rembrandt en Jan Six. De vriendschap en de ets is te bezoeken van 8 mei tot en met 3 september 2017.

Boek: De levens van Jan Six – Een familiegeschiedenis (Geert Mak)
Lees ook: Rembrandt van Rijn – Meester uit de Gouden Eeuw

×