Teylers Museum heeft op de TEFAF twee werken aangekocht. Een aquarel van de negentiende-eeuwse Floris Arntzenius en een zestiende-eeuwse tekening van een onbekende Nederlandse meester.
Teylers Museum bezit een rijke verzameling negentiende-eeuwse Nederlandse aquarellen. Daarin ontbrak tot nu toe een groot werk van Floris Arntzenius, een van de belangrijkste kunstenaars uit de Haagse School. Het stilleven van een vaas met sneeuwbessen verkeert in uitstekende staat. Bloemstillevens zijn uitzonderlijk in het oeuvre van Arntzenius. De kunstenaar werd vooral bekend door zijn stemmige stadsgezichten. Conservator Terry van Druten:
“De aquarel met zijn royale formaat en zeer sfeervolle uitvoering is een prachtige aanvulling op onze kunstverzameling”.
Het zestiende-eeuwse blad dat Teylers Museum wist te verwerven, wordt beurtelings toegeschreven aan de Vlaamse Marten van Cleve en aan de Noord-Nederlandse Aren van Bolten. Hoofdconservator Michiel Plomp noemt het een prachtig voorbeeld van de opkomst van de genrevoorstelling.
“Christus met zijn kruis is helemaal rechts naar de achtergrond verplaatst. Alle aandacht gaat uit naar de omstanders, zoals de staande boer in het midden of het kind dat links in de vogelmand grijpt.”
Tekeningen van Van Cleve of Bolten zijn uiterst zeldzaam in Nederland. Teylers Museum, dat sowieso maar weinig Nederlandse zestiende-eeuwse tekeningen heeft, bezit er geen. Een dergelijk uitzonderlijk werk – ook door techniek en onderwerp – is wat het museum betreft een “geweldige toevoeging op de collectie”.
Matthijs de Clercq uit New York maakte de aankoop mogelijk. Deze Amerikaanse tekeningenspecialist helpt Teylers Museum vaker bij het aankopen van belangrijke zestiende-eeuwse Nederlandse tekeningen.