Dark
Light

Theatermonoloog ‘Alles gaat aan flarden’

1 minuut leestijd

In een nagebouwde barak in Nationaal Monument Kamp Vught gaat vrijdag 15 april de theatermonoloog Alles gaat aan flarden in première.

Klaartje de Zwarte, een ‘still’ uit de film van het huwelijk van Colette de Zwarte en Gerrit Schellevis, 10 april 1940 te Amsterdam (collectie Joods Historisch Museum. Amsterdam)
De theatermonoloog Alles gaat aan flarden is het bewerkte oorlogsdagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch (1911-1943). De identiteit van deze Joodse vrouw werd in november 2009 ontdekt tijdens vooronderzoek voor de tv-serie De Oorlog van de NPS.

Klaartje de Zwarte werd in maart 1943 op 32-jarige leeftijd samen met haar man Joseph in Amsterdam opgepakt. Vanaf dat moment hield ze een dagboek bij. Dit dagboek heeft onder meer grote historische waarde vanwege de gedetailleerde en rauwe beschrijvingen van zowel de Hollandsche Schouwburg als kamp Vught en kamp Westerbork.

Klaartje’s dagboekaantekeningen eindigen op 4 juli 1943. Nog geen twee weken later werd ze in concentratiekamp Sobibor vergast. Onder de titel Alles ging aan flarden heeft Uitgeverij Balans haar dagboek in 2009 uitgegeven. Daarmee ging een wens van Klaartje de Zwarte in vervulling. In 1943 schreef ze namelijk:

“Ik hoop vurig dat alles wat ik hierin heb geschreven nog eens de buitenwereld zal bereiken.”

Theatermonolooog

Het oorlogsdagboek is door dichter en historicus Klara Smeet bewerkt tot theatermonoloog. Dit in samenwerking met Stichting Droomproducties en herinneringscentrum Kamp Vught. De hoofdrol wordt vertolkt door Angie Cotrotsos en de regie is in handen van Reginald Kluijtmans. De theatermonoloog gaat op vrijdag 15 april in Nationaal Monument Kamp Vught in première in de gereconstrueerde barak van het herinneringscentrum.

De voorstelling wordt ook gespeeld op 16 april, 6 en 7 mei en 10 juni om 20.00 uur. Voor de première zijn geen kaarten meer. Wie het stuk op een van de andere dagen wil bijwonen kan in verband met het beperkte aantal plaatsen in de barak het best reserveren. Dit kan via www.nmkampvught.nl en telefoonnummer (073) 656 67 64. De entree bedraagt 10 euro.

×