Corine Fonteijn was een Joodse kleuterjuf die tweeënhalf jaar ondergedoken zat op een vliering aan de Riedijk in Dordrecht. Ze overleed in 2013 op 99-jarige leeftijd.
Het ingrijpende oorlogsdagboek van de 17-jarige Joodse Tobias Schiff, waarin hij in verzen de gruwelijkheden en wanhoop van de Tweede Wereldoorlog probeert te vatten.
Toby Vos was 26 jaar toen ze in 1944 begon aan het beschrijven en vooral illustreren van haar ervaringen in de laatste oorlogsjaren (en daarna).
Van 1939 tot 1945 schreven veel jonge schrijvers oorlogsdagboeken. Alexandra Zapruder haalt in 'Geborgen bladzijden' fragmenten van 14 schrijvers naar voren.
Het gaat om dagboeken die onder meer verhalen over de bevrijding van het Rijk van Nijmegen en Nijmegen als frontstad.
Heinrich voelde zich meteen aangetrokken tot Marga, die volledig aan zijn vrouwenideaal voldeed met haar blonde haar en blauwe ogen. Maar ook hun opvattingen stemden overeen: ze hadden beide een hekel aan democratie, Joden (‘dat Jodentuig’) en leidden aan mensenverachting (‘wat zijn de mensen toch slecht en gemeen’).
Bij verschijning hadden de toenmalige serieuze literatuurcritici het boek uitbundig geprezen. Paradoxaal genoeg verdween 'Het Achterhuis' als literaire tekst met het groeien van de internationale roem in Nederland echter steeds meer van de kaart.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog hielden twee jonge Vlamingen, de latere minister August Balthazar en Leo Picard, die later journalist bij De Standaard werd, allebei een dagboek bij.
De Joodse jongen Benno ter Berg (Assen 1924 - Auschwitz 1942) begon in het najaar van 1939 met het bijhouden van dagboeknotities. Benno was een uitstekend waarnemer. Indrukwekkend zijn de beschrijvingen van de maatregelen tegen de Joodse inwoners van Assen en het vertrek van zijn vader naar het werkkamp Orvelte.
Gedurende de Eerste Wereldoorlog hield de onderpastoor van het West-Vlaamse dorpje Dikkebus, genaamd Achiel van Walleghem, een gedetailleerd dagboek bij van wat hij om zich heen zag gebeuren. Het dagboek staat bekend als het belangrijkste, meest uitgebreide persoonlijke verslag van de Grote Oorlog in de Vlaamse Westhoek. Van Walleghem beschrijft daarbij zowel het militaire geweld dat zich voor zijn neus
Ieder schilderij, plakkaat, artikel, foto of archiefstuk heeft een eigen verhaal. Soms is het verhaal groot, soms klein. De gemene deler is dat ieder stuk uniek is en zijn eigen geschiedenis heeft. In deze rubriek wordt zo’n uniek object uit WOII-zoekmachine oorlogsbronnen.nl uitgelicht. Deze aflevering: het dagboek van Etty Hillesum.
In een nagebouwde barak in Nationaal Monument Kamp Vught gaat vrijdag 15 april de theatermonoloog Alles gaat aan flarden in première.
Staatssecretaris Jet Bussemaker heeft zondag een gedetailleerd oorlogsdagboek in ontvangst genomen. Het gaat om het dagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch, een Joodse naaister die in 1943 werd gearresteerd. Via Kamp Vught en Westerbork belandde in vernietigingskamp Sobibor, waar ze volgens het Rode Kruis op 16 juli werd vergast.
Jack Gillespie was een Britse korporaal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een dagboek dat hij tijdens de Slag om Monte Cassino bijhield, werd recent door zijn familie gevonden.