Het Byzantijnse Rijk, dat van 330 tot 1453 heeft bestaan, wordt ook wel eens Byzantium of het Oost-Romeinse Rijk genoemd. In dit artikel wordt de geschiedenis van dit bijzondere rijk samengevat, voorzien van een tijdlijn.
Het Edict van Milaan – ook wel Tolerantie-edict – is een bepaling van de West-Romeinse keizer Constantijn de Grote (ca.280-337) en de Oost-Romeinse imperator Licinius (263-325). Met het Edict van Milaan, uitgevaardigd op 3 februari 313, kwam er een eind aan de christenvervolgingen.
De erfenis van Constantijn de Grote is enorm. Hij stond het christendom toe in het Romeinse Rijk en werd zelf de eerste christelijke keizer.
In de Amsterdamse Nieuwe Kerk loopt nu een expositie over het unieke leven van de Romeinse keizer Constantijn de Grote. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling schreef Rosita Steenbeek het kinderboek 'De Triomfboog: een reis in de tijd'.
Dinsdagochtend is de gereproduceerde kop van een oorspronkelijk 12 meter hoog antiek beeld van de Romeinse keizer Constantijn in de Nieuwe Kerk in Amsterdam geplaatst.
Het erfgoed verbeeldt een van de meest fascinerende geschiedenissen van de oudheid: hoe Rome in de vierde eeuw transformeerde van multireligieuze keizerlijke hoofdstad vol tempels met kolossale keizerbeelden tot pauselijk centrum gedomineerd door kerken met kruisen.