Week van de koloniale geschiedenis

Vluchtelingen opgevangen in concentratiekamp Dachau

Vanwege de grote toestroom van vluchtelingen moeten de Duitse autoriteiten momenteel met spoed op zoek naar nieuwe opvanglocaties. Sinds kort worden er ook enkele tientallen vluchtelingen opgevangen in een gebouw van voormalig concentratiekamp Dachau.

Het gaat om ongeveer vijftig vluchtelingen. Ze worden opgevangen in een bijgebouw van het kamp, waar ook daklozen opvang krijgen. Het gebouw bevindt zich net buiten de poort van het beruchte kamp. Het herinneringscentrum van het concentratiekamp is er niet blij mee dat er nu vluchtelingen in het kamp opgevangen worden. In The Guardian zegt directeur Gabriele Hammermann:

“Voor mij is het geen aantrekkelijke gedachte om vluchtelingen onder te brengen in een plek die marteling en dood symboliseert.”

Toegangspoort van Dachau - cc
Toegangspoort van Dachau – cc
Burgemeester Florian Hartmann heeft geen bezwaren tegen plaatsing. Volgens hem is het gebouw belast door het verleden, maar kan het nu een positieve rol krijgen in de maatschappij.

Nazi-slachtoffers

Dachau werd in 1933 het eerste concentratiekamp van de nazi’s. Aanvankelijk was het kamp bedoeld voor anti-nazigezinde Duitsers maar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden er vooral Joden naar toe gebracht om te werken als dwangarbeider. In het kamp zijn naar schatting 41.500 mensen om het leven gekomen.

- advertentie -

DVD: History Of The Holocaust – Dachau

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: