Op 26 maart 1763 werd het slavenschip d’ Eenigheid, lek en beschadigd, de thuishaven Middelburg binnengesleept.
Op zaterdag 1 november 1755 werden in heel Nederland ‘waterschuddingen’ waargenomen. Kerkgangers in Amsterdam voelden de vloer bewegen, kroonluchters slingerden heen en weer. In het dok in Vlissingen botsten oorlogsschepen tegen elkaar. De Nederlandsche Jaerboeken IX (1755) spraken van…
Het slavenschip d’ Eenigheid, dat tussen 1 oktober 1761 en 15 februari 1763 onderweg was voor een ‘driehoeksreis’, om 326 slaven te kopen in Afrika en er 293 te verkopen in Nederlands Guyana – 33 overleefden de overtocht niet — dreigde op de thuisreis door een storm te stranden op
Op uitnodiging van de voorzitter van de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties presenteert het Zeeuws Archief uit Middelburg vrijdag in Genève zijn project over de slavenreis van het schip de Eenigheid (1761-1763).
In 2013, toen het 150 jaar geleden was dat in Nederland de slavernij werd afgeschaft, nam het Zeeuws Archief het initiatief om een originele slavenreis gedetailleerd weer te geven.
Bijna vier maanden en 252 jaar geleden verkocht het slavenschip d’ Eenigheid in Essequebo (nu Guyana) al zijn slaven.
De 19e augustus 1762 was op het slavenschip d’ Eenigheid een gedenkwaardige dag. Op twee veilingen en ‘uit de hand’ werden 142 slaven verkocht. Er waren toen ‘nog maar’ 144 slaven aan boord. Eén vrouslaaf, die al een week ernstig ziek was, overleed op deze verder zo succesvolle dag.
Het slavernijverleden van de MCC wordt door Paesie allerminst verzwegen, maar hij wil ook graag duidelijk maken dat het om een veel veelzijdiger geschiedenis gaat. De Commercie Compagnie van Middelburg, zoals het bedrijf oorspronkelijk heette, begon toen enkele vermogende kooplieden uit Middelburg met een plan kwamen tot ‘aanqueek der koophandel
Op 25 juni 1762, nu 252 jaar geleden, kreeg het slavenschip d’ Eenigheid uit Middelburg, sinds 9 mei van Afrika onderweg naar Amerika, land in zicht.
Met het oog op de slavernijherdenking nam het Zeeuws Archief vorig jaar het initiatief om de gang van zaken tijdens zo’n slavenreis duidelijk te maken door zo’n slavenreis intensief te gaan volgen op internet.