In de nazomer van 1919, tijdens de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam (E.L.T.A.), raasde een uiterst wendbaar tweedekkervliegtuigje door het Amsterdamse luchtruim. Tijdens deze baanbrekende vlucht moeten de torens van het Rijksmuseum een onmiskenbaar oriëntatiepunt zijn geweest.
Het Rijksmuseum Amsterdam is maandag begonnen met de herinrichting van het museum. Na een jarenlange grootscheepse verbouwing kreeg het museum vorige maand de sleutel weer terug. Nu is het museum dus begonnen met de invulling van de ruim tachtig zalen.
Het was tegen het einde van een interview met een gepensioneerde werknemer van de inmiddels gesloten Fokkerfabriek, toen hij opmerkte: ‘Je zou eens met Harry van der Meer moeten praten. Hij is op Schiphol technisch conservator bij het Aviodome en hij weet erg veel van Fokker.’ Ik werkte mee aan een boek met unieke foto’s uit het Fokkerarchief, waarvoor ik
Vandaag is het precies 101 jaar geleden dat de Nederlandse vliegtuigbouwer Frits Koolhoven (1886-1946) voor het eerst een vlucht maakte in zijn Heidevogel, het eerste vliegtuig dat hij ontwierp.
Voor de nieuwe museumopstelling heeft het Rijksmuseum in Amsterdam een bijzonder vliegtuig verworfen. Het gaat om een in 1917 door Frits Koolhoven ontwikkeld vliegtuig, de FK 23 Bantam. De FK 23 Bantam is het oudste in authentieke toestand bewaard gebleven vliegtuig in Nederland en ook een belangrijk icoon van de Nederlandse bijdrage aan de ontwikkeling van de luchtvaart. Taco Dibbits,
In het Militaire Luchtvaart Museum (MLM) is vanaf aankomende maandag een replica van een Koolhoven FK-51-verkenningsvliegtuig te bewonderen. Luitenant-generaal Jac Jansen, commandant van de luchtstrijdkrachten, woont de overdracht in het museum in Soesterberg bij. De bouw van de replica is een initiatief van de Stichting Vrienden van het Militaire Luchtvaart Museum.