Week van de koloniale geschiedenis

FK 23 Bantam ‘geland’ in Rijksmuseum

Het Rijksmuseum Amsterdam is maandag begonnen met de herinrichting van het museum. Na een jarenlange grootscheepse verbouwing kreeg het museum vorige maand de sleutel weer terug. Nu is het museum dus begonnen met de invulling van de ruim tachtig zalen.

De grote zaal op het Binnenhof tijdens de grote vergadering der Staten Generaal – Detail – Dirck van Delen, 1651 (Rijksmuseum Amsterdam)
Maandagochtend ‘landde’ de FK 23 Bantam in het museum. Het vliegtuig is het grootste object in de collectie van het museum. De FK 23 Bantam is het oudste in authentieke toestand bewaard gebleven vliegtuig in Nederland en ook een belangrijk icoon van de Nederlandse bijdrage aan de ontwikkeling van de luchtvaart. Het Rijksmuseum verwierf het gerestaureerde vliegtuig vorig jaar.

Bij de herinrichting van het Rijksmuseum worden eerst de grote en moeilijk te plaatsen objecten naar hun plek gebracht. In totaal worden er de komende maanden zo’n 8000 stukken in de museumzalen geplaatst. De Nachtwacht van Rembrandt is als een van de laatste objecten aan de beurt. Het vernieuwde Rijksmuseum opent in april de deuren voor het publiek.

Op Historiek plaatsen conservatoren van het Rijksmuseum dit hele jaar artikelen over de achtergrond van objecten die zijn geselecteerd voor het vernieuwde Rijksmuseum. Deze maand vertelt conservator Tristan Mostert bijvoorbeeld over een beroemd en interessant schilderij van Dirck van Delen van de Grote Vergadering van de Staten-Generaal in 1651. Een overzicht van de al besproken objecten is hier te vinden.

- advertentie -

Lees ook: Conservator Harm Stevens over de F.K. 23 Bantam

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: