De boekenkist waarin Hugo de Groot (Grotius, 1583-1645) uit Loevestein ontsnapte is spoorloos verdwenen. Dat geldt niet voor zijn intellectuele nalatenschap. Hij was historicus, Neolatijns dichter, briefschrijver, polemist, propagandist, theoloog, vredesapostel en familieman. Gedurende zijn loopbaan hoopte het beschreven papier zich op. Veel ging verloren, maar het restant voedt nog steeds een internationale discussie.
Het principe 'mare liberum' van Hugo de Groot stelde dat de zee internationaal territorium was, vrij toegankelijk voor alle naties om te bevaren en om handel te drijven. Samengevat: de zee is niet te bezetten (‘occupatio’), want de zee is van iedereen (‘res communis’).
Precies 400 jaar geleden ontsnapte rechtsgeleerde, schrijver, historicus en theoloog Hugo de Groot uit Slot Loevenstein, verstopt in een boekenkist. Hij werd hierbij geholpen door zijn vrouw, Maria van Reigersberch, en hun dienstmaagd Elsje van Houweningen. Bestaat de beroemde boekenkist nog?
Hugo de Groot, beroemde geleerde uit de vaderlandse geschiedenis. Ontsnapte per boekenkist uit Slot Loevestein. Legde basis voor het internationaal recht.
Op 21 maart 1621 ontsnapte de geleerde Hugo de Groot in een boekenkist uit Slot Loevestein.
Dit achterkleinkind van dé Hugo de Groot en één van de vele Hugo’s uit dit adellijk geslacht is met enige regelmaat terug te vinden in de Raad van Brabant.
De Nederlandse rechtsgeleerde en schrijver Hugo de Groot (1583-1645) is vooral bekend gebleven door de boekenkist waarin hij in 1621 uit Slot Loevenstein ontsnapte en die door minstens drie musea is tentoongesteld.
De gemeente Zaltbommel heeft een brandbrief gestuurd naar de provincie Gelderland. De gemeente is bezorgd over de toekomst van Slot Loevestein en hoopt dat de provincie het museum wil steunen zodat het in de toekomst open kan blijven voor het publiek. Eerder dit jaar luidde de Nederlandse Museumvereniging al de noodklok. De vereniging liet toen weten dat door de bezuinigingen
Bij archeologisch onderzoek op het vestingterrein van Slot Loevestein zijn onlangs soldatenbarakken uit het begin van de zeventiende-eeuw en later tijd opgegraven. Dat meldt ADC ArcheoProjecten dat het onderzoek in opdracht van de Rijksgebouwendienst uitvoert. Het onderzoek wordt uitgevoerd vooruitlopend op aanpassingen van gebouwen op het terrein. Behalve oude soldatenbarakken hebben de archeologen ook resten van de oude slotgracht van
De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft de eerste Latijnse druk uit 1609 van het Mare Liberum (De Vrije Zee) van Hugo de Groot integraal op haar website geplaatst, inclusief een Nederlandse vertaling.