Week van de koloniale geschiedenis

Zeeuwen herdenken slavernijverleden

Slavernijmonument in Middelburg – Foto: NiNsee
In Middelburg is zaterdag de afschaffing van de Zeeuwse slavernij herdacht. Normaal gesproken gebeurt dat op 1 juli maar omdat die dag dit jaar op een zondag valt werd de herdenking verschoven naar zaterdag.

Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af. Dat was tamelijk laat. De Britten hadden dat dertig jaar eerder al gedaan en Frankrijk had tijdens de revolutie van 1794 zelfs al een eind gemaakt aan de slavernij.Met vijf procent van de slavenhandel was Nederland een belangrijke speler op het wereldtoneel. In totaal werden er door Nederland naar schatting 550.000 slaven verscheept. Een groot deel daarvan, ongeveer de helft, zouden de Zeeuwen voor hun rekening hebben genomen.

- advertentie -

Bij het slavernijmonument op de Balans in Middelburg worden ieder jaar op (of rond) 1 juli kransen gelegd ter herdenking van het Zeeuwse slavernijverleden. Voorafgaand aan de kranslegging was er dit jaar onder meer een toespraak van professor Henk den Heijer van de universiteit Leiden. Hij pleitte voor meer onderzoek naar de rol van Zeeland in de slavenhandel.

Zondag wordt in het Oosterpark in Amsterdam de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden gehouden. Die herdenking wordt dit jaar ook bijgewoond door premier Rutte.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: