Dark
Light

Rotterdam herdenkt bombardement 1940

Auteur:
1 minuut leestijd

Het is zaterdag precies 71 jaar geleden dat de binnenstad van Rotterdam door een bombardement vrijwel volledig in puin werd gelegd. Het bombardement wordt vandaag herdacht.

De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, legt zaterdag op verschillende plekken een krans. Om tien uur ’s ochtends deed hij dat bij het monument aan de Statenweg. Begin van de middag wordt er ook nog een krans gelegd bij het monument ‘Verwoeste Stad’ op Plein 1940. Dit door Ossip Zadkine naar aanleiding van het bombardement gemaakte beeld werd in 1953 onthuld. Zelf zei de kunstenaar onder meer het volgende over dit treffende beeld:

“De menselijke pijn bewaren, die veroorzaakt werd aan een stad, die alleen maar het verlangen had te leven en zich uit te breiden als een woud, bij de goddelijke genade. Een angstkreet voor de onmenselijke wreedheid (…) En ook een les voor de toekomst, voor de dageraden van diegenen die jonger zijn dan wij”.

Het OorlogVerzetsMuseum in Rotterdam is zaterdag speciaal geopend vanwege de herdenking van het bombardement. In het museum wordt doorlopend de documentaire Bombardement op Rotterdam vertoond. Vanaf 16:00 uur wordt in het museum de animatiefilm The bombed house vertoond en wordt de bijbehorende tentoonstelling van Eveline Visser geopend.

Verwoeste Stad
Zaterdagavond kan er vanaf 20:00 uur deelgenomen worden aan een skate- of wandeltocht langs de brandgrens. Deze brandgrens omsluit het gebied dat tijdens het bombardement van 1940 verwoest werd. Vorige maand besloot het Rotterdamse college van B&W deze brandgrens de status van gemeentelijk monument te geven.

Verder is er vanavond een herdenkingsconcert in de Doelen en een filmprogramma in de historische Laurenskerk. De herdenkingen worden ’s avonds om 22:30 uur afgesloten bij Zadkine’s monument Verwoeste Stad. Daar wordt dan ook een gedicht voorgedragen door stadsdichter Ester Naomi Perquin. Ook wordt er een door Eveline Visser gemaakte animatiefilm over Zadkine’s kunstwerk vertoond. Zie voor een overzicht van alle herdenkingsmomenten de website van de gemeente Rotterdam.

Het bombardement op Rotterdam

×