Het Roelandslied was in de tijd van de Kruistochten een tophit. Het werd gezongen in allerlei talen, waaronder het Nederlands.
De letterenfaculteit van de Amerikaanse Harvard University kampte een jaar of twee geleden met wat problemen en liet, zoals grote instellingen dan doen, een rapport opstellen. Weliswaar had dat een aanleiding die voor u en mij niet zo relevant is, maar het rapport biedt een mooi overzicht van de zin, de ambitie en de toekomst van de humaniora.
Ik heb het wel eens de simsalabim-methode genoemd: de opvatting dat een historicus beschrijft hoe in een grijs verleden iets is ontstaan en zegt dat dit verklaart hoe iets nu is.
Het Roelandslied is een giftige tekst. Het typeert een werelds conflict als onderdeel van de grote kosmische strijd tussen goed en kwaad, waardoor er voor medemenselijkheid geen plaats meer is.
Het oer-Roelandslied moet zeer kort na de dood van de held zijn geschreven.
Tijdens de Slag bij Roncevaux van 778 werd de Karolingische leider Roland gedood door Baskische strijders. Het legendarische Roelandslied is hierop gebaseerd.
De expeditie van Karel de Grote naar Spanje was totaal mislukt. Hij had Girona en Barcelona bereikt, maar niet één vijandelijke stad weten te veroveren.