Thermenmuseum in Heerlen wordt omgevormd tot Romeins Museum

1 minuut leestijd
Nieuwbouw van het Romeins Museum, naar ontwerp van Kraaijvanger Architects en TomDavid architecten
Nieuwbouw van het Romeins Museum, naar ontwerp van Kraaijvanger Architects en TomDavid architecten

De gemeenteraad van Heerlen heeft groen licht gegeven voor de bouw van een nieuw museum waarin de geschiedenis van de Romeinen en hun activiteiten in de Lage Landen uit de doeken zal worden gedaan. Het Romeinse badhuis, een van de grootste ruïnes uit de Benelux, wordt het centrale object in dit nieuwe museum. Momenteel is deze ruïne nog te zien in het Thermenmuseum, dat zal opgaan in het nieuwe museum

De oplevering van het nieuwe museumgebouw wordt verwacht in het derde kwartaal van 2027. Tot die tijd blijft het badhuis in Heerlen te bezichtigen. Ook veel andere archeologische voorwerpen die in de regio Heerlen zijn gevonden en die nu nog in het Thermenmuseum te zien zijn, krijgen straks een plek in het nieuwe museum. Het Thermenmuseum over de plannen:

Het nieuwe museum wordt een plek waar bezoekers worden meegenomen in de wereld van de Romeinen. Hun aanwezigheid in Heerlen (destijds Coriovallum) en deze regio 2.000 jaar geleden, hun gebruiken en uitvindingen, klinken vandaag de dag nog door in onze manier van leven. Dit gaan bezoekers ervaren in Het Romeins Museum.

Het huidige museumgebouw is klimatologisch achterhaald, waardoor de antieke muren de afgelopen decennia flink wat schade opliepen. In het nieuwe museum moeten de resten straks beter bewaard kunnen worden.

Het hele project gaat ruim 27 miljoen kosten. De gemeenteraad heeft ook ingestemd met de oprichting van Stichting Het Romeins Museum, die onder meer de taak krijgt om 2 miljoen euro te verwerven voor de inrichting van het nieuwe museumgebouw.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×