‘Toetanchamon stierf mogelijk door botsing met strijdwagen’

1 minuut leestijd

Toetanchamon, dodenmasker
Toetanchamon, dodenmasker
De beroemde Egyptische farao Toetanchamon overleed mogelijk nadat hij in botsing was gekomen met een strijdwagen. Dat melden Britse onderzoekers komend weekend in een documentaire op Channel 4.

Dat er weer een nieuwe theorie is over de dood van de farao is eigenlijk niet zo verbazingwekkend. Toetnachamon is een geliefd studieobject. Om de zoveel tijd beweren wetenschappers eindelijk te hebben ontdekt hoe Toetanchamon om het leven kwam. Een jaar geleden beweerde een Londense chirurg bijvoorbeeld nog dat de farao mogelijk overleed aan epilepsie. En eerder werd ook al eens beweerd dat de farao overleed aan malaria. Ook is wel eens gezegd dat Toetanchamon werd vermoord.

Nu is er dus een nieuwe theorie. Medewerkers van de Egypt Exploration Society voerden een ‘virtuele autopsie’ uit waarbij ze de verwondingen van de farao vergeleken met verwondingen die door een botsing met een strijdwagen hadden kunnen ontstaan. De onderzoekers stellen dat de farao mogelijk in de flank werd aangereden door een strijdwagen terwijl hij op zijn knieën zat. Door de botsing werden zijn bekken verbrijzeld en sloegen zijn ribben tegen de vitale organen.

De onderzoekers ontdekten verder dat Toetanchamon verbrand is terwijl hij al gemummificeerd was en in de sarcofaag lag. Dit zou gebeurd zijn door knoeiwerk van de personen die de farao moesten mummificeren. Een verkeerde combinatie van balsemolie, linnen en zuurstof zou gezorgd hebben voor een spontane ontbranding.

Graf en dodenmasker

Toetanchamon was als farao niet heel erg belangrijk. Hij werd rond zijn tiende farao en overleed in 1324 voor Christus. Hij was toen negentien jaar. De farao werd wereldberoemd nadat de Brit Howard Carter in 1922 zijn vrijwel ongeschonden graf vond. In het praalgraf trof Carter meer dan 3.500 kunstvoorwerpen aan, waaronder het wereldberoemde dodenmasker van de farao.

Overzicht van Boeken over Egypte en de oude Egyptenaren

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×