Triton – Zeegod uit de Griekse mythologie

1 minuut leestijd
Triton blaast op zijn hoorn
Triton blaast op zijn hoorn (CC BY-SA 4.0 - Fab5669 - wiki)

Vanuit de Griekse mythologie is Triton bekend als zeegod of meerman. Volgens de Griekse dichter Hesiodos is hij de enige zoon van Poseidon en Amphitrite.

Triton blaast op zijn kinkhoorn – Fontein in Salzburg, Oostenrijk (CC BY-SA 4.0 – Rafa Esteve – wiki)
Triton heeft het onderlijf van een vis en het bovenlichaam van een sterke man. In zijn hand houdt hij een tritonshoorn, een schelp in de vorm van een slak, waarmee hij de zee tot bedaren kan brengen of juist kan laten daveren. Verschillende latere auteurs hebben het over een veelvoud aan tritons. Dan is er dus geen sprake van één kind van Poseidon en Amphitrite, maar van een heel leger aan zeegoden.

Vaak zijn deze Tritons in de buurt van de gouden zeewagen van hun vader te zien, die wordt voortgetrokken door zeepaarden. De tritons worden tijdens dit soort tochten verder vaak vergezeld door de nereïden, vijftig zeenimfen die zijn verwerkt door de oude zeegod Nereus. Zelf worden ze tijdens hun tochten door de zee soms gedragen door andere zeewezens.

Ook de Romeinen kenden de godheid. Zo figureert Triton bijvoorbeeld in de Aeneis, het beroemde heldendicht over de daden van de mythologische Trojaanse held Aeneas, wiens nakomelingen Rome stichten.

Vandaag de dag zijn er verschillende roeiverenigingen of andere watersportclubs vernoemd naar de godheid. Verder kennen we de maan Triton. Dit is de grootste maan van Neptunus, de Romeinse tegenhanger van zeegod Poseidon. Volgens de Deense schrijver Hans Christian Andersen was Triton verder de vader van de kleine zeemeermin.

Boek: Griekse mythen, Romeinse sagen

Bronnen â–¼

-Mythen uit het oude Griekenland – Hein van Dolen (Prometheus, 2017) p.28
-Alle goden! Theogonie – Hesiodos (Damon)
-https://www.britannica.com/topic/Triton-Greek-mythology
-Helden en goden – Lucia Impelluso (Ludion) p.255

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×