Tropenmuseum kan tot zeker 2017 open blijven

Tropenmuseum in Amsterdam – Foto: CC/GerardM
Het Tropenmuseum in Amsterdam kan in ieder geval tot 2017 open blijven. Het kabinet heeft dat woensdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Het museum dreigde de deuren te moeten sluiten vanwege het wegvallen van subsidie voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), de organisatie waaronder het museum valt.


Nu blijken de ministers Bussemaker (Cultuur) en Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) toch bereid het museum de helpende hand te reiken.

- advertentie -

Minister Ploumen stelt tweemaal 5,5 miljoen euro beschikbaar voor het Tropenmuseum om in de jaren 2014 en 2015 open te blijven. Voor het jaar daarop wil Bussemaker 5,5 miljoen beschikbaar stellen uit haar begroting.

Aan de steun zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo moet het Tropenmuseum worden losgemaakt van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en de collectie wordt eigendom van het Rijk. Ook moet het Tropenmuseum met het Museum voor Volkenkunde in Leiden en het Afrikamuseum in Berg en Dal fuseren tot een nieuw museum voor wereldcultuur.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: