Eerste beelden tv-serie ‘Het verhaal van Amsterdam’ vrijgegeven

2 minuten leestijd
1
Verhaal van Amsterdam
Verhaal van Amsterdam - Still trailer

De NTR heeft woensdag de eerste beelden vrijgegeven van de nieuwe televisieserie Het verhaal van Amsterdam. In deze serie neemt presentator Daan Schuurmans de kijker mee op een reis door zevenhonderdvijftig jaar Amsterdamse geschiedenis.

De vierdelige reeks, die vanaf 5 februari 2025 wordt uitgezonden, is gemaakt in dezelfde stijl als twee eerdere delen van Het verhaal van (over respectievelijk de geschiedenis van Nederland en het Huis Oranje-Nassau), met een combinatie van historische reconstructies, analyses van deskundigen en persoonlijke verhalen. Presentator Daan Schuurmans wandelt in de serie als het ware door de tijd en is onderweg getuige van belangrijkste historische ontwikkelingen die door re-enactors worden nagespeeld.

Bekijk hier de trailer van de tv-serie:

Informatie over de vier afleveringen:

Aflevering 1 – Onbegrensde mogelijkheden (1100-1450) | In de eerste aflevering zijn we getuige van het ontstaan van de stad in de 12e eeuw, geboren uit een stormvloed. Gebouwd op en rond het water lijkt het een onmogelijke plek om te wonen maar de eerste bewoners zijn overtuigd van de onbegrensde mogelijkheden. Van een kleine nederzetting aan de Amstel groeit Amsterdam uit tot een belangrijke middeleeuwse handelsstad.

Aflevering 2 – Jong en vol dromen (1580-1660) | Het imago van Amsterdam is voor een groot deel te danken aan de zeventiende eeuw. De grachten, de kunst, de welvaart, mede mogelijk gemaakt door de komst van duizenden migranten uit Europa en ver daarbuiten. Amsterdam biedt vele kansen voor nieuwkomers, maar lang niet iedereen deelt in dit succesverhaal. De verschillen tussen rijk en arm blijven gigantisch groot.

Aflevering 3 – Wie betaalt, bepaalt (1800-1890) | Begin negentiende eeuw heerst er grote armoede in Amsterdam en is de glans van de zeventiende eeuw alweer lang verdwenen. Daar waar het stadsbestuur alles bij het oude lijkt te willen houden, zijn het rijke en trotse Amsterdammers die het heft in eigen hand nemen om de stad uit het slop te trekken. Naast verbetering van de gezondheidszorg, huisvesting en hygiëne staan deze Amsterdamse weldoeners ook aan de basis van belangrijke landmarks als het Vondelpark, het Concertgebouw en het Rijksmuseum.

Aflevering 4 – Geen toekomst (1945-2001) | De Tweede Wereldoorlog laat een groot litteken achter in Amsterdam. Een groot deel van de Joodse bevolking is weggevoerd en vermoord. De stad gaat op zoek naar een nieuwe identiteit. Aan de ene kant wil Amsterdam een moderne stad worden met snelwegen en nieuwbouw. Maar aan de andere kant wil het de menselijke maat behouden en de eigenheid van de bewoners in stand houden. Dankzij de tegencultuur die in de jaren zestig ontstaat krijgt Amsterdam een nieuw smoel. Tekst afleveringen: NTR

Net als bij de twee voorgaande delen verschijnt bij deze nieuwe historische televisieserie weer een begeleidend boek.

750 jaar

In 2025 viert Amsterdam zijn 750-jarig bestaan. Deze herdenking voert terug op het zogeheten Tolprivilege van 1275, een document waarin graaf Floris V de inwoners van het jonge Amsterdam vrijstelde van tolheffingen binnen zijn gebied. Het Tolprivilege is door historici daarom weleens aangemerkt als de geboorteakte van Amsterdam.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
1
0
Reageren?x
×