Dark
Light

Twee kanonnen gevonden tijdens aanleg windmolenpark

Auteur:
1 minuut leestijd
Een van de gevonden kanonnen
Een van de gevonden kanonnen (Foto: ADC Maritiem)

Tijdens de aanleg van een windmolenpark voor de kust van het Zeeuwse Borssele zijn twee zeer goed bewaard gebleven gietijzeren kanonnen uit de zeventiende eeuw gevonden. Een van de kanonnen is vermoedelijk afkomstig uit Engeland. Dat meldt ADC Maritiem.

Het windmolenpark (Borssele III / IV) wordt ongeveer vijfentwintig kilometer uit de Zeeuwse kust gebouwd. De kanonnen zijn gevonden tijdens de voorbereidende werkzaamheden. Hierbij wordt de zeebodem afgespeurd om eventuele obstakels en niet gesprongen explosieven te lokaliseren. Wanneer objecten worden aangetroffen, worden deze benaderd met behulp van een onderwater robot (Remotely Operated Vehicle, ROV) die vanaf een schip wordt bestuurd. Tijdens dit onderzoek, dat plaatsvond in de zomer van 2019, werden de twee kanonnen van 1500 en 800 kilo zwaar gevonden. Besloten werd om ze te lichten.

Nader onderzoek maakte vervolgens duidelijk dat het om kanonnen gaat die dateren uit de periode rond 1600. ADC Maritiem:

“De aanwezigheid van een stukje hennep in het zuntgat, ofwel het ontstekingsgat, doet vermoeden dat beide kanonnen geladen waren op het moment dat ze in de Noordzee verdwenen. Men dichtte het zuntgat af om te voorkomen dat er water of vuil bij het kruit kon komen.”

Een van de kanonnen kort nadat deze boven water was gehaald
Een van de kanonnen kort nadat deze boven water was gehaald (Foto: ADC Maritiem)

Conservering

De kanonnen worden momenteel geconserveerd. Ze liggen ongeveer zes maanden lang in een ontzoutingsbad en worden daarna schoongemaakt. Verwacht wordt dat dan enkele graveringen met het kaliber en de maker van de kanonnen zichtbaar worden. De kanonnen zijn nu niet te bezichtigen. Na afronding van de conservering in de tweede helft van 2020 zullen ze in Vlissingen tentoongesteld worden. De gemeente gaat op zoek naar een geschikte locatie.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×